De voorbije vijf jaar werd de leider na dertig speeldagen drie keer kampioen

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Dankzij een 1-3- zege in Westerlo verzekerde Club Brugge zich van de eerste plaats na de reguliere competitie.

De reguliere competitie 2014-2015 was er één met hoogtes en laagtes voor Club Brugge. Op een bepaald moment bedroeg de achterstand op leider Anderlecht zeven punten, maar nauwelijks enkele maanden later had blauw-zwart plots zeven punten meer dan de rivaal uit Brussel. Na een mindere periode na Nieuwjaar naderde paars-wit dan plots weer tot op één punt. Uiteindelijk sloot Club zondag toch de reguliere competitie af met een bonus van vier punten op Anderlecht én verrassend ook op AA Gent. Met de halvering van de punten in play-off 1 worden dat nog twee stuks. Zelfs het zesde geklasseerde Charleroi heeft nu nog amper zes punten minder dan de leider. Nooit eerder sinds in de invoering van de play-offs was het verschil zo klein.

Titelfavoriet

Toch spreekt de geschiedenis ook in het voordeel van Club Brugge. De voorbije vijf jaar werd drie keer de ploeg die als leider de reguliere competitie afsloot uiteindelijk ook kampioen. Enkel Racing Genk in 2011 en Anderlecht vorig jaar konden via de play-offs alsnog minstens één plaatsje opschuiven en zo de titel binnenhalen. Club Brugge kan in deze play-offs opnieuw rekenen op José Izquierdo. De Colombiaan bewees zondag nog maar eens dat hij een absolute meerwaarde vormt bij de Bruggelingen. Met tien competitietreffers is Izquierdo nu alleen topschutter bij Club. Neem daarbij ook nog eens de ontbolstering van Obbi Oulare – bij Club bidt men dat hij fit blijft – en het feit dat Club over de beste defensie van het land beschikt en dan lijkt Club titelfavoriet nummer één. Zondag kan het al een eerste keer geschiedenis schrijven door voor het eerst sinds 2007 nog eens de Beker van België te pakken. Dat het daarbij in één keer ook concurrent Anderlecht een mentale tik kan geven, zou uiteraard mooi meegenomen zijn.

Afzondering

Toch hoedt men zich in Brugge voor voorbarig optimisme. Ondanks een plaats in de 1/8ste finale van de Europa League, de leidersplaats na dertig speeldagen én een plaats in de bekerfinale, is er nog steeds geen tastbare prijs binnen. Als alles nu nog fout loopt, zal iedere waarnemer dit seizoen als mislukt beschouwen. Michel Preud’homme huivert bij die gedachte en doet er daarom alles aan om zijn groep op scherp te houden. Niet toevallig keert Club pas vrijdagmiddag terug naar België na de wedstrijd bij Besiktas, waarna de Bruggelingen direct op afzondering vertrekken. Na de interlandbreak volgt dan de laatste rechte lijn richting een mogelijk eerste titel sinds 2005. Standard wordt op paasmaandag de eerste horde.