De vete tussen KV Oostende en Lokeren in drie bedrijven

© BELGA
Olivier Volckaert

Zaterdag is het KV Oostende-Lokeren. Het botert al meer dan een jaar niet meer tussen die twee clubs. Een reconstructie van de vete in drie bedrijven.

1. Bekerthriller in Oostende

KV Oostende en Lokeren strijden op 5 februari 2014, net iets meer dan een jaar geleden, voor een ticket voor de bekerfinale. Het is de terugmatch van de halve finales en het staat in het Albertparkstadion 1-1. In de eerste verlenging kopt Fréderic Brillant de winnende treffer binnen, maar scheidsrechter Johan Verbist keurt het doelpunt onterecht af. Het begin van een tumultueus slot.

KVO-supporters gooien met bier naar spelers van Lokeren, preses Marc Coucke komt de menigte bedaren (en gooit onbewust olie op het vuur) en dan het orgelpunt : enkele ‘fans’ van Lokeren forceren een poort en betreden het veld. Er volgen rake klappen, een politieagent wordt afgevoerd. De match ligt eventjes stil, maar wordt toch verder afgewerkt.

De zinderende reeks van 20 strafschoppen staat voor eeuwig gegrift in het geheugen van menig Oostendenaar. Sébastien Siani, die anders nooit mist, trapt de beslissende penalty op de paal. Lokeren blijft in de running en als Laurent Depoitre zijn poging mist, kan de jonge Eugene Ansah de match beslissen. De Ghanees weigert eerst, maar is als laatste veldspeler verplicht te trappen. Onder een striemend fluitconcert komt hij aan de penaltystip en trapt hij binnen. Daags nadien raakt bekend dat vooral Nederlandse supporters verantwoordelijk waren voor het amok. Lokeren wint enkele weken later de Beker van België, geen enkele Oostendenaar volgt de finale.

2. Spionage op De Schorre

Op 5 oktober van dit seizoen verliest KV Oostende met 3-1 van Lokeren. Aan de rust staat Oostende nog 0-1, maar in de tweede helft gaat Lokeren op en over de Oostendenaars. De nederlaag slaat diepe wonden in het Oostendse kamp. Lokeren wist opvallend goed hoe KV Oostende alles zou aanpakken op stilstaande fases. Niemand zegt het luidop, maar KV Oostende verdenkt de Waaslanders er dan ook van om in de week voor de match gespioneerd te hebben op de KVO-trainingen. Voor KVO is dit incident dit het sein om na te denken over gesloten trainingen.

3. Boycot van Lokeren

De match van nu zaterdag valt onder een combiregeling en de fans van Lokeren beslissen om collectief hun kat te sturen. Het is hun manier om hun boosheid te uiten. Zij pikken het immers niet dat er slechts 500 tickets zijn voor de bezoekers, terwijl er plaats is voor 1.700. “Wij vinden deze maatregelen ontoelaatbaar”, vertelde Mary Dieleman van de Lokerse supportersfederatie aan TV Oost. “Bij de vorige match waren we nog met 1.000 fans van Lokeren. Nu krijgen we slechts 500 tickets. Wie moeten wij toelaten en wie niet? Wij kunnen niet kiezen. Iedere supporter heeft evenveel recht. Wij hebben dan maar beslist om collectief afwezig te zijn.”

Een aderlating voor KV Oostende, dat heel wat inkomsten mist door deze boycot.


© BELGA