“De verloren kwartfinale van de Yellow Tigers mag geen ontgoocheling genoemd worden”

Concentratie troef bij de Yellow Tigers, net voor hun kwartfinale tegen Servië. © Foto Belga
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

In de kwartfinale was Servië donderdagavond met 3-1 te sterk, maar de Yellow Tigers brachten deze volleybalgrootmacht toch twee sets lang aan het wankelen.

Servië is het enige Europese land dat zich al plaatste voor de Olympische Spelen en is één van de favorieten voor EK-winst. De Belgische meisjes geloofden echter dat deze ploeg hen beter lag dan Turkije – dat in de poulefase duidelijk te sterk was voor de Yellow Tigers – en maakten die ingesteldheid ook waar in de openingsfase.

Gemiste kans op het einde van de tweede set

België greep Servië bij de keel met 25-19-setwinst en had in set twee de mogelijkheid om het scorebord op 2-0 te plaatsen. Bij 24-24 en 26-26 werden de opslagen echter gemist en Servië haalde het uiteindelijk met 29-27. Een gemiste kans, want daarna kreeg de tegenstrever vleugels: 25-11, 25-18 en het EK van de Yellow Tigers was voorbij.

“De Yellow Tigers lieten een volleybalgrootmacht twee sets lang wankelen”

Zuur om net buiten de top vijf te vallen

Toch mag de uitschakeling in de kwartfinale geen ontgoocheling genoemd worden. De speelsters waren het over eens: als het 2-0 wordt, dan is de kans heel groot dat ze deze partij winnen en de laatste vier bereiken. Wel is het zuur dat deze 3-1-nederlaag hen op de zesde plaats brengt in de eindrangschikking van het EK. Enkel de top vijf is rechtstreeks geplaatst voor het volgende EK, in 2017, wat betekent dat de Tigers nog maar eens kwalificaties moeten afwerken.

In januari een gooi naar de Olympische Spelen

Hoewel de Belgen twee sets lang propaganda maakten voor hun sport en een volleybalgrootmacht even lieten wankelen, maakt dit tornooi toch ook duidelijk dat de bronzen medaille uit 2013 écht wel uitzonderlijk was. De aansluiting met de wereldtop vindt stelselmatig plaats, we zijn benieuwd of dat snel genoeg lukt om de Olympische Spelen van volgend jaar te bereiken. Daarvoor spelen ze in januari een kwalificatietornooi in Turkije.

Daaraan nemen de acht beste Europese landen deel, die nog niet zeker zijn van de Olympische Spelen. Enkel de winnaar van dat tornooi mag rechtstreeks naar Rio, de tweede en derde kunnen zich nog redden via een achtlandentornooi. Het hoeft dan ook niet gezegd dat dit voor de nummer zes van het EK zeker geen simpele klus wordt. Twee West-Vlaamse speelsters zullen op die tocht naar Rio vast en zeker een belangrijke rol vertolken. Vooral Charlotte Leys, in de laatste wedstrijden vaak beslissend vanaf de opslaglijn, maar ook Els Vandesteene stonden dit EK telkens in de basis en zijn duidelijk belangrijke pionnen in de ogen van bondscoach Gert Vande Broek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier