De Vereniging staat voor hartverscheurende keuze

Pol Van Den Driessche. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

CD&V en N-VA voeren een genadeloze strijd om de groen-zwarte zieltjes.

De fans van de Vereniging staan voor een hartverscheurende keuze: op wie moeten ze in ‘s hemelsnaam stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen? Op hun ex-woordvoerder Pol Van Den Driessche of op hun huidige persverantwoordelijke Carlos Knockaert? Twee bloedbroeders met een groen-zwart hart die zelfs nooit het woord ‘club’ in de mond nemen.

CD&V voerde met het binnenrijven van de voormalige directeur van de Frères een even briljant als gewiekst manoeuvre uit om vele groen-zwarte zieltjes weg te kapen voor de neus van hun politieke aartsrivalen van N-VA. Herinner u dat het katholieke Cercle in 1899 gesticht werd door de Vereniging der Oudleerlingen van de Broeders Xaverianen. Ongetwijfeld zullen Pol & Co de huidige christendemocratische demarche brandmerken als een vuile tsjevenstreek. Ze roept zure herinneringen op aan de periode dat de clerus met donderpreken de gelovigen verbood voor de goddeloze Vlaams-nationalisten te stemmen.

Concordia res parvae crescunt (het kleine groeit waar eendracht bloeit), de Latijnse spreuk van de Frères, is in het politieke en sportieve Brugge anno 2018 definitief begraven. Meer dan ooit zijn voetbal en politiek oorlog. Dé vraag is hoeveel electorale pijn CD&V’er Carlos Knockaert N-VA kan doen. De populariteit van dezeonderwijs-opa met zeven kleinkinderen is in een grijs Brugge, waar 40 procent van de 80.000 kiezers senioren zijn, niet te onderschatten.

“Pol Van Den Driessche zit met een probleem”

Pol VDD zit dus met een probleem. De verstoten Ann Soete, die populair is bij de middenstanders in de Brugse binnenstad, knaagt als Open VLD Plus-kandidate aan de Vlaams-nationalistische rechterflank. Nu N-VA ook een deel van de groen-zwarte achterban dreigt te verliezen, lijkt de droom om de grootste Brugse partij te worden en de burgemeesterssjerp te veroveren, mijlenver. Moet het bombarderen van Nele Caus, partner van de Horeca Brugge-voorzitter, tot nieuwe leading lady van N-VA Brugge gezien worden als een wanhoopspoging om toch tenminste de Brugse cafébazen en hun klanten te strikken? En bezwijkt Nico Blontrock binnenkort voor de avances van CD&V of N-VA? Voor de Radio 2-presentator is alvast nog plaats 6 of 3 vrij op hun lijsten.