Jos Remaut
Opinie

28/06/15 om 23:07 - Bijgewerkt om 23:21

De politie, uw dichte vriend

Er gaan stemmen op om het landschap van de politiezones te hertekenen. Provinciegouverneur Carl Decaluwé wil alvast naar een schaalvergroting en denkt aan 11 in plaats van 19 politiezones in onze provincie. Maar wat is de ideale schaalgrootte voor een efficiënte politiezone ?

De vraag tot herverkaveling van het West-Vlaamse politielandschap is op zijn minst terecht : er steekt relatief weinig logica in de verdeling van het West-Vlaamse grondgebied in de 19 politiezones die we op vandaag kennen. Die verdeling is, in de maanden voorafgaand aan 1 januari 2002, vooral politiek geïnspireerd geweest en werd eigenlijk niet van hogerhand opgelegd. Zo waren er steden en gemeenten die kozen voor een eerder bescheiden samenwerkingsverband van bijvoorbeeld 2 of 3 gemeenten, anderen zagen het dan weer wat groter. En in Ieper zag men het héél groot en maakte men werk van één grote politiezone voor het hele gerechtelijke arrondissement Ieper. Want dit werd wél van hogerhand opgelegd : de zones konden de grenzen van de vier gerechtelijke arrondissementen niet overschrijden. Waardoor een aantal logische combinaties zoals bijvoorbeeld Wielsbeke bij Waregem of Lend...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!