De ‘liberalisering’ in de voedingssector brengt ons van de ene naar de andere voedselcrisis

Stephaan De Roo
Stephaan De Roo Schepen van Landbouw in Ieper

Stephaan De Roo, schepen van Landbouw in Ieper, buigt zich over de voedselschandalen die elkaar opvolgen.

Opnieuw een voedselschandaal; wat een zonde! Niet in het minst voor de landbouwers die hier kapot van lopen. Want nog nooit zat er zoveel druk op het leveren van kwaliteitsvolle producten; in tijden van een nooit geziene prijzenslag.

Landbouwers moeten dit niet alleen financieel aankunnen, zo’n schandaal, ook mentaal valt dit velen enorm zwaar.

“Goed , goedkoper, goedkoopst, nog goedkoper…dat is waar landbouwers mee geconfronteerd worden… Om uiteindelijk te horen te krijgen: ‘Sorry, u bent net één cent te duur’ Wanneer stopt dit? Tot het moment dat alles vanuit het buitenland komt en waar traceerbaarheid nonsens is ?

Productie en verwerking op mensenmaat en met wederzijds vertrouwen, is de enige uitweg in deze crisis

De distributiesector lijkt op dit moment buiten schot te blijven.

Volgens mij wringt het schoentje bij de grootwarenhuizen. Ze zuigen de leveranciers als het ware uit. De distributiesector lijkt op dit moment buiten schot te blijven. Zij verbreken alle huidige contracten. Terecht, zou je denken. Maar als ze vlees moeten importeren van aan de andere kant van de wereld; krijgen ze dan garantie dat er geen fraude is gepleegd? Terwijl het nu net de warenhuizen zijn die het onderste uit de kan halen om een zo goedkoop mogelijk contract binnen te halen bij hun leveranciers . Laat ze maar goedkoop, en nog goedkoper en nog goedkoper produceren… Steeds meer produceren aan een lagere productiekost. Ik hoor het mijn liberale collega’s graag zeggen… terwijl zij aan ‘wal’ staan. Maar zijn wij wel eerlijk met onze voeding, geachte collega’s?

Moeten we het nog zeggen? Alles wat de boer produceert, gaat kapot bij de boer of sterft bij de boer als het niet verkocht geraakt. Daar ligt de zwakte van onze landbouwers: wij moeten ons product op de markt brengen, speculeren kan niet. Wachten op een beter product of wachten op een betere prijs kan niet.

Is het niet al te gemakkelijk de mensen van het controleorganen zoals FAVV verwijten te sturen? Is de huidige grootschaligheid nog controleerbaar? Om maar één voorbeeld te geven: wat als een pakket of lot achteraan een 10.000 m² grote frigo afwijkingen vertoont?

Productie en verwerking op mensenmaat en met wederzijds vertrouwen is de enige uitweg in deze crisis. Ook al klinkt dit wat naïef. Geef mij maar de slager om de hoek.

De boer is fier op zijn bedrijf, net als iedere andere ondernemer. Eergevoel en plichtsbesef zijn ons niet vreemd. Ook ten opzichte van consumenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier