“Club Brugge trekt zondag met het mentale voordeel naar Brussel”

© BELGA
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Na de bijna zekere kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League gaat leider Club Brugge zondag op bezoek in Anderlecht


© BELGA

Groots was het donderdagavond niet, efficiënt wel. Na de demonstraties tegen FC Kopenhagen, Westerlo en deels ook Waasland-Beveren koos Michel Preud’homme voor zekerheid in Turijn. Met Simons, Menegazzo en Silva bouwde hij een buffer op het middenveld, maar daardoor was er aanvallend weinig te zien. Club pakte wel waarvoor het gekomen was: een punt. Zonder het late doelpunt van Helsinki tegen Kopenhagen zou dat punt zelfs voldoende geweest zijn voor de kwalificatie. Nu is die mathematisch nog niet honderd procent, al is binnen twee weken zelfs een 0-3-nederlaag toegestaan tegen de Finnen, waarvan hun competitie al weken gedaan is.

Maandag en dinsdag was iedereen het er nog over eens: Club trekt zondag met het mentale voordeel naar Brussel. Na de winst van Anderlecht in de Champions League lijken die meningen alweer wat veranderd. Feit is dat blauw-zwart het de voorbije jaren in het Constant Vanden Stockstadion altijd moeilijk had. De laatste zege in competitieverband dateert zelfs van eind 1998. Maar wat velen vergeten, is dat de échte laatste Brugse overwinning in Anderlecht er bijna exact tien jaar geleden kwam. In een uitgestelde wedstrijd om de Supercup won blauw-zwart toen met een veredeld B-elftal met 0-2. Michel Preud’homme deed zaterdag na de winst tegen Waasland-Beveren zijn uiterste best om de huidige leidersplaats te minimaliseren, maar de spelers waren het er wel unaniem over eens. “Dit is hét ideale moment om naar Anderlecht te reizen”, klonk uit verschillende monden. Dat Lior Refaelov, Ruud Vormer en Tom De Sutter – de voorbije weken sleutelfiguren bij Club – donderdag alle drie rust kregen en op de bank begonnen, toont ook aan hoe belangrijk Preud’homme de topper vindt. Anderlecht, dat hoogst waarschijnlijk zijn leider Steven Defour moet missen, is bij deze gewaarschuwd.