Cercle Brugge is terug in eerste klasse en laten we eerlijk zijn: dat is verdiend!

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Het vergde wat Monegaskische centen en een haast niet te overzien aantal transfers, maar Cercle Brugge toonde zich in eerste klasse B dit seizoen gewoon de meest constante ploeg. Maar de ontknoping in de promotiefinale was er één die heel wat vingernagels zal gekost hebben…

In Beerschot zullen ze nog wel nakaarten over de strafschop die Cercle Brugge toegekend kreeg in de 90ste minuut. Er kan over gediscussieerd worden, maar dan zal de Cercle-supporter meteen fijntjes verwijzen na de onterechte goal die KV Mechelen scoorde waardoor Cercle Brugge drie jaar geleden in play-off 3 terechtkwam en zo nog degradeerde.

Het was het begin van een moeilijke periode voor de Vereniging. Overleven in 1B en dat lukte maar ternauwernood. Tot Cercle een alliantie aanging met AS Monaco en dan zie je dat het in het voetbal vaak louter om de nodige middelen draait. Er kwam wel eerst nog een trainerswissel aan te pas, maar de tweede periode was groen-zwart onder Vercauteren gewoon de beste ploeg.

Het systeem van periodekampioenen die beslissen wie promoveert is niet het meest eerlijke. SK Lierse mocht het vorig jaar ondervinden, toen de club zelfs als ‘kampioen’ de finale niet mocht spelen.

Het verloop van de beslissende promotiematch dit jaar kon na de 1-0 op Het Kiel haast geen mooier scenario kennen. Cercle voetbalde zich naar een verdiende 2-0 voorsprong, maar die ene kans die er altijd komt ging voor Beerschot wel binnen. Tot de penaltyfase alles weer omdraaide.

Het zal het Brugse bestuur ook deugd hebben gedaan dat er zowat 15.000 fans in de tribunes op Jan Breydel met hart en ziel hun ploeg aanmoedigden. Cercle mag dan wel als een vreemdelingenlegioen bestempeld worden, de trouwe fans zijn nog altijd dezelfde.

Straks weer vijf voetbalclubs in West-Vlaanderen, maar met BC Oostende en Knack Roeselare ook de beste zaalsportploegen van het laatste decennium

Straks spelen er dus weer vijf West-Vlaamse ploegen in eerste klasse. Economisch gezien misschien van het goede te veel, maar daar hoeven de fans zich dus niks van aan te trekken. Volgend jaar weer de Brugse derby’s om naar uit te kijken.

Het gaat de sport in West-Vlaanderen ook voor de wind. Cercle geniet nu nog na van de promotie. Straks kan Club Brugge nog kampioen spelen, vandaag kan BC Oostende de zesde basketbalbeker op rij grijpen, eerder won Knack Roeselare al de derde volleybeker na elkaar. Beide teams zijn ook regerend kampioen en kunnen hun titel straks verlengen. En onze provincie telt maar liefst 40 (!) wielerprofs, daarmee zijn we de hofleverancier van het peloton. Om maar te zeggen hoe verwend de sportfans in West-Vlaanderen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier