Bloed en zweet bij KV Kortrijk, tranen bij Club Brugge

© BELGA
Christof Decraene

KV Kortrijk heeft het Club Brugge opnieuw gelapt: wéér winst in het Guldensporenstadion tegen blauw-zwart, dat in competitieverband alleen vorig seizoen die Kortrijkse reeks – sinds 2009 al – heeft kunnen doorbreken. Toen won Club met 1-4 nadat het daarvoor zes nederlagen had opgelopen en een keer gelijk had gespeeld. Zaterdagavond voegde Kortrijk daar dus een overwinning aan toe.

Al hebben die drie punten – de eerste overwinning dit seizoen trouwens voor KVK – bloed, zweet en tranen gekost. Bij de bezoekers waren het alleen tranen, na het verlies. Dat bloed en het zweet moeten de Clubspelers ergens op weg van de kleedkamer naar het speelveld kwijtgespeeld zijn. Een klotementaliteit, zo verwoordde Clubcoach Michel Preud’homme het achteraf. Een groot verschil met de 14 strijders bij de thuisploeg. Zij gingen er vol voor, elk duel en elke minuut opnieuw. Dat zijn ook de ingrediënten die noodzakelijk zijn als je het manco aan kwaliteit wil gaan opvangen. Een knap statement ook na de wanprestatie op het veld van Anderlecht twee weken terug, waar bovenvermelde ingrediënten ver zoek waren.

De moeilijke competitiestart – AA Gent, Anderlecht, KV Mechelen en Club Brugge – heeft Kortrijk uiteindelijk een 5 op 12 opgeleverd. Voorwaar geen slecht resultaat, allicht beter dan hetgeen velen hadden durven denken. Met wedstrijden tegen Sint-Truiden en na de interlandbreak Westerlo in het verschiet kan (lees: moet) dat puntenaantal zeker nog serieus opgedreven worden. Maar dan zullen dat bloed en dat zweet zeker opnieuw aanwezig moeten zijn, want puur voetballend loopt het nog niet altijd hoe het zou moeten zijn. Kortrijk laat zich nog net iets te gemakkelijk in de verdrukking duwen en sommigen lijken fysiek nog niet top. Maar de toon voor een degelijk seizoen is in ieder geval gezet.