Bij Gouden Schoen worden in tweede ronde meer dan 200 punten meer toegekend dan in de eerste

© BELGA
Wouter Vander Stricht

De Gouden Schoen gaat naar Dennis Praet. Verrassing ? Nee ! Victor Vazquez komt vijf puntjes te kort en had zeker ook niet misstaan op de erelijst. Maar nu is die eer weggelegd voor het talent van Anderlecht. Maar weer gaat heel wat van de aandacht, toch die van ons, uit naar die stemprocedure.


© BELGA

Je kan om te beginnen weer – net als bij de Sportvrouw van het Jaar – inroepen dat ze aan de Waalse kant van ons landje de Brusselse club meer volgen, dan de teams in West-Vlaanderen. Met zijn vijven maken onze clubs toch bijna één derde van de competitie uit, er om heen kan je dus niet. Maar die toer gaan we niet op.

Zonder ons uit te spreken wie die Gouden Schoen nu wel of niet verdiende, keken we na de eerste stemronde al vreemd op. 122 punten voor Hans Vanaken, nog altijd een target van Bart Verhaeghe en zijn Club Brugge. Amper 11 puntjes voor Dennis Praet en ‘zero points’ voor die andere topfavoriet Victor Vazquez. Dan denk je : gewonnen spel voor Vanaken als Praet en Vazquez in de tweede stemronde elkaar beconcurreren en dus punten afsnoepen. Maar niks is minder waar. Want in de tweede ronde is de koek veel groter, ook voorgaande jaren was dat het geval. Een klein rekensommetje leert dat in de eerste ronde 546 punten zijn verdeeld, in de tweede ronde maar liefst 786. Met een kleine 500 daarvan gingen de twee favorieten aan de haal.

Het (on)gelijk van Mannaert

De meeste voetbalprijzen worden na een volledig seizoen uitgereikt, bij de Gouden Schoen gaat het om een jaargang. Wat atypisch, maar het heeft ook zijn charme. Maar sommige spelers vertrekken halfweg het jaar. Hazard, Kouyaté, Batshuayi en Harbaoui om de spelers uit de top tien van de eerste stemronde niet te noemen, die zijn dus uitgespeeld. Bovendien gaat het ook over twee verschillende kampioenschappen. In de eerste stemronde wordt beslist over de landstitel, die haalde Anderlecht in 2014 naar zich toe. Een collectieve prijs speelt een rol, meent Vincent Mannaert. Daarin kunnen we hem niet helemaal bijtreden. In die eerste stemronde haalden ploegmaats Kouyaté, Proto, Tielemans en Vanden Borre meer punten dan de latere Gouden Schoen, die het bij 11 stukjes hield. Vazquez keek geblesseerd toe, hij zag zijn ploeg naast de titel grijpen, zelf haalde hij geen luttel punt.

In de tweede stemronde – die dus de eerste seizoenshelft van 2014-2015 overspant – duurt het meestal enkele weken, zelfs maanden vooraleer de meeste ploegen op volle oorlogssterkte staan. De play-offs zijn belangrijker, je weet wel. Want daar wordt alles beslist. Maar toch niet voor de Gouden Schoen, want daarover valt die beslissing dus wel in de tweede jaarhelft. Heel wat meer stemgerechtigden voldoen dan wel aan hun electorale plicht en laten zich misschien wel eens beïnvloeden door de media. Want iedereen had het over het duel Praet-Vazquez, die kon je dus op je stembulletin onmogelijk over het hoofd zien. Wat dus ook niet gebeurd is. Vazquez haalde het in die tweede stembeurt, met zes punten meer dan Praet. De elf punten uit ronde 1 doen de balans overhellen naar Praet, dus heeft Mannaert toch wat gelijk.

Club heeft wel beste supporters

Maar ondertussen bleef Club Brugge wel niet met lege handen achter. Beste supporters, mooiste goal van Vazquez en beste doelman Ryan. Zelfs de Gouden Pump, voor de knapste voetbalvrouw, heeft een West-Vlaams kantje. Shana Sonck leerde haar Laurent Depoitre (AA Gent) kennen toen ze bij KV Oostende als hostess aan de slag was. En aan onze West-Vlaamse kust werd ze ook verkozen tot Miss Coast. Stemmen ronselen, dat zal ze daar wel geleerd hebben. Als Gouden Pump had ze meer dan het dubbele van de stemmen van de tweede, dus ook over die verkiezing kun je een boompje opzetten. Maar het is Shana, die in een Ford-garage in Brugge werkt, gegund. En Laurent uiteraard ook !