Bij een nederlaag wacht Zulte Waregem al een regelrechte zespuntenmatch tegen Lierse

© BELGA
Tom Van Houtte

SV Zulte Waregem opent zaterdag om 18 uur de negende speeldag van de Jupiler Pro League met een thuiswedstrijd tegen Anderlecht.


© BELGA

De voorbije twee seizoenen was dat een kraker van formaat, nu gaat het voor de Brusselaars om een duel dat ze eigenlijk niet mogen verliezen, want een tripje naar de voorlaatste in de stand. Voor de thuisploeg zijn de excuses uitgeput. Bij een nederlaag wacht volgende week immers al een regelrechte zespuntenmatch op het veld van Lierse.

Essevee beleeft uitgerekend in zijn tiende seizoen eerste klasse zijn slechtste competitiestart ooit. Een 6 op 24: Bart De Roover en Darije Kalezic, twee coaches die door de mand vielen tussen de tijdperken Dury1 en Dury2, konden na 8 wedstrijden 3 punten meer voorleggen, maar haalden Nieuwjaar niet. Zo’n scenario hoeft Francky Dury gezien zijn heldenstatus aan de Gaverbeekboorden niet meteen te vrezen.

Toch kreeg de Hulstenaar de voorbije dagen in diverse media zwaar de wind van voren. Ze geven hem een buis als technisch directeur. Wie de club van dichtbij volgt, weet dat je met dergelijke beweringen te kort door de bocht gaat. Voorzitter Willy Naessens gaf het uiteindelijke fiat voor de transfer van Ibrahima Conté naar Anderlecht op een moment dat Dury al de stadionpoorten voor uitgaande transfers gesloten had. Ook het vertrek van Sven Kums naar AA Gent werd zonder de goedkeuring van Dury geregeld. Dringende financiële noden lenigen was – een jaar na de gedwongen exodus van de niet op een euro kijkende Patrick Decuyper – belangrijker dan sportieve versterking.

Desondanks maakte men zich intern sterk dat er opnieuw transfers konden worden gerealiseerd die de club voor het derde jaar op rij naar play-off 1 zouden loodsen, maar alleen al een deftige vervanger vinden voor Thorgan Hazard bleek een utopie. Hier en daar worden zelfs vraagtekens geplaatst bij de werking van het scoutingapparaat, waar het met talentjagers met een verleden bij onder meer Anderlecht, Ajax en de bond nochtans niet aan kennis en ervaring zou mogen ontbreken.

Maar ondanks de vlotte 0-4-bekerzege blijven de mankementen van het nieuwe Zulte Waregem duidelijk zichtbaar. Het ontbreekt Essevee aan snelheid op het middenveld en een betrouwbare linksvoetige centrale verdediger. De backs – vooral rechtsachter Yarouba Cissako – zijn zo aanvallend ingesteld dat ze het verdedigend niet altijd belopen krijgen.

Het valt voor Zulte Waregem te hopen dat Dury aan zijn trainingsveld sneller het bordje ‘under construction’ kan wegnemen dan Willy Naessens (de industriebouwer) dat mag doen aan de nieuwe kop- en bezoekerstribune, want de opening ervan is verschoven naar eind november. Als rood-groen dan nog onderaan het klassement bengelt, is zelfs de stoel van de tweevoudige ‘Trainer van het jaar’ niet meer veilig