“Bij Anderlecht vechten ze om een strafschop, bij Club gunnen ze het elkaar”

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Van de acht kwartfinalisten in de Beker van België zijn er drie West-Vlaamse clubs. SV Zulte Waregem, Club en Cercle Brugge maken nog kans op de Cofidis Cup. Uit een geanimeerde bekeravond kunnen we wel wat conclusies trekken.


© BELGA

1. Onderschat derdeklassers niet

Een derdeklasser zet je niet zomaar aan de kant. Olsa Brakel – met de West-Vlamingen Decabooter en Houtekier in de basis – dwong KV Mechelen tot het uiterste. En een dag eerder toonde VV Coxyde al zijn tanden in de match tegen Cercle. Die match werd op dinsdag gespeeld om Club Brugge toe te laten thuis KV Kortrijk te bekampen, het BAS besliste er anders over. De kustjongens creëerden tegen de eersteklassers enkele kansen, maar waren na driekwart wedstrijd moegestreden. In de verlengingen gingen ze dan ook onderuit. Maar in het weekend had Coxyde in de topper in derde A SK Deinze verslagen. Die Deinzenaars, met ook veel West-Vlaams bloed in de aderen, waren voor het seizoen dé titelfavoriet. Maar als tweede in de stand tellen ze nu al tien punten achterstand. Coxyde op weg naar tweede klasse… maar ze twijfelen nog of ze wel een licentie zullen aanvragen.

2. Het belang van strafschoppen

Van de acht wedstrijden eindigden er twee op verlengingen, maar geen enkele op strafschoppen. Maar zeker ook in de duels met de West-Vlamingen speelden de ‘pinanties’ weer hun rol. KV Oostende werd uit de beker gestoten door ploeg in vorm Charleroi. Maar de Karolo’s werden netjes op weg gezet door KVO-spits Elimane Coulibaly die wel erg dom hands maakte. Marc Coucke mocht zijn bekerdroom en eventuele dubbele treffen met Club Brugge in de halve finale al meteen opbergen.

Bij SV Zulte Waregem kreeg SK Lierse een strafschop in de tweede verlenging, Nwofor trapte naast het doel van Bruzzese en een minuut later kreeg Essevee geen strafschop, ref Wouters gaf goed voordeel en Sylla trapte zijn club naar de volgende ronde.

En in de slotminuten een hartverwarmend toneeltje op Kortrijks grondgebeid. De nimmer falende Timmy Simons had zijn laatste twee strafschoppen gemist. Castillo en Refaelov waren door Preud’homme aangeduid om de klus te klaren. De Chileen was al vervangen en Refaelov gebaarde naar Simons dat hij – bij een 0-2 voorsprong – de bal mocht trappen. Simons liet de eer aan de Israëliër, die hem op zijn eigen manier omzette. Bij Anderlecht vechten ze om de strafschop, bij Club gunnen ze het elkaar.

3. West-Vlaams talent bij Anderlecht

Anderlecht kende weinig moeite bij Rac. Mechelen, het ontluikende West-Vlaams talent bij paars-wit kreeg er zijn kans. Passendalenaar Leander Dendoncker stond de volledige wedstrijd tussen de lijnen, de jonge verdediger kent weinig schroom. Dat etaleerde hij al in de Champions League-wedstrijden. Hij speelde opnieuw een degelijke wedstrijd. Aan de rust werd springveer Acheampong vervangen door Hervé Matthys. De Bruggeling met een verleden bij Club én Cercle staat ook op de rand van de doorbraak. Het lijkt wel of je bij Anderlecht een Brusselaar van allochtone afkomst of… een West-Vlaming moet zijn om door te breken.

4. En verder…

Hein Vanhaezebrouck en zijn AA Gent moesten zwoegen om tweedeklasser Lommel op zij te zetten. Een 0-1 overwinning levert een dubbel treffen op tegen gouwgenoot Lokeren. In die kant van de tabel bevindt zich ook SV Zulte Waregem. Zij ontmoeten Anderlecht (eerst thuis), daarna wacht dus Lokeren of Gent. De twee Brugse ploegen bevinden zich in de andere kant van de tabel. Cercle (eerst uit bij FC Charleroi) en Club (eerst uit bij KV Mechelen) spelen op 17 december en 21 januari met een derby als inzet. Club heeft dus een een goeie kans op een nieuwe bekerfinale, voor SV Zulte Waregem – toch een bekerploeg bij uitstek – wordt het wat moeilijker.