Bekersoap tussen Club en KV Kortrijk is zielig, maar ook lachwekkend

© VDB
Christof Decraene

Zielig, maar eigenlijk ook lachwekkend. Zo kun je de soap rond waar de bekerwedstrijd tussen KV Kortrijk en Club Brugge gespeeld moet worden omschrijven. Op 24 september werden de zestiende finales gespeeld en vandaag, 16 dagen later, weet niemand waar de match gespeeld zal worden. De KBVB en duidelijkheid gaan (nog altijd) niet hand in hand.

Gisteren stuurde kalendermaker Nils Van Branteghem een e-mail met het programma van de achtste finales van de Cofidis Cup en daarin stond dat Club Brugge thuis speelt. Maar KV Kortrijk gaat niet akkoord en verwijst naar het bondsreglement.

Heeft KV Kortrijk gelijk dat het zich verweert om de match voor eigen volk te spelen? Natuurlijk. Maar dat recht heeft ook Club Brugge. Bij blauw-zwart beseft men heel goed dat het de jongste jaren in het Guldensporenstadion nooit aan het feest was en wil men dus vermijden om in Kortrijk te spelen. Zeker omdat de winnaar van dit duel in de 1/16de finales een relatief makkelijk programma heeft richting finale van de beker van België.

Bij KV Kortrijk houdt men zich halsstarrig vast aan artikel 1606 sectie materiële organisaties van het bondsreglement. Dat zegt dat wanneer twee clubs (Club en Cercle Brugge) hun thuiswedstrijd in hetzelfde stadion spelen, de wedstrijd van de club die als tweede werd geloot – in casu Club Brugge – omgedraaid wordt. Nog in het reglement staat dat vanaf de zestiende finales de wedstrijden plaatsvinden op de dag conform de kalender uitgewerkt door de kalendermanager eerste nationale afdeling. En dat is dus woensdag 3 december. Bij Club Brugge stelde men alles in het werk om de wedstrijd Cercle Brugge – Koksijde te verplaatsen. Beide clubs stemden ook in. Zelfs Koksijde ging blijkbaar akkoord, ook al speelt het twee dagen eerder de absolute topper in derde nationale tegen Deinze. Maar heeft het verplaatsen van de match van Cercle Brugge zin? Want in het bondsreglement staat niet dat die beide clubs, die in hetzelfde stadion spelen, ook effectief op dezelfde dag moeten spelen…

Het is niet de eerste keer dat de reglementering van de Belgische Voetbalbond hiaten vertoont, waardoor het – tot ergernis van de betrokken clubs en veel voetballiefhebbers – onduidelijkheid troef is. Zelfs bij de Voetbalbond weet men het bij monde van woordvoerder Pierre Cornez niet meer. Die zegt in Het Nieuwsblad volgende: “Mocht het reglement eenduidig zijn, dan zou de beslissing dat ook zijn. We zijn in onderhandelingen met de beide clubs om tot een oplossing te komen.”

Hoe lang deze soap nog zal duren, is koffiedik kijken. Blijkbaar zal de Geschillencommissie tussenbeide moeten komen. Laat die commissie dan maar snel duidelijkheid scheppen.