Bekerfinale volleybal West-Vlaamser dan u denkt

© BELGAIMAGE
Wouter Vander Stricht

Asse-Lennik hield Knack Roeselare uit de finale, de 13.383 toeschouwers moeten het zaterdag dus doen zonder West-Vlaamse ploeg. En dat doet wel wat pijn bij de Knack-jongens en hun entourage. Het grootste volleybalfeest ooit moeten missen, maar laat ons hopen dat er nog van die volleyfeestje volgen.

En hoewel Knack dus geen revanche krijgt voor de verloren finale – na een bloedstollende 3-2 – tegen Antwerpen vorig jaar, heeft de volleybalfinale 2015 voldoende West-Vlaamse links. Eerst en vooral kan Kris Tanghe als coach van Topvolley Callant (ook al West-Vlaams) Antwerpen zijn tweede bekerwinst op rij op zak steken. Voor een nokvol Sportpaleis en in eigen stad.

Kris Tanghe oogt soms wat stuurs langs de lijn, het blijkt echter een masker. Al wie met hem samenspeelde heeft het over een joviale kerel, maar wel eentje die er alles voor deed om te slagen in zijn sport. Als je zijn volleylevensverhaal schrijft kom je de naam Jurgen Vandeweghe vaak tegen. Die laatste had misschien nog meer talent dan Tanghe, maar miste de drive om er iets mee te doen. “Kris heeft bijna nooit met ons samen gegeten, hij wou altijd sportvoeding”, zegt zijn ma Lieve over de gedrevenheid van de toen jonge sporter.

Tanghe speelde in totaal negen seizoenen bij Knack Roeselare, na een tussenstop in het mondaine Cannes en het iets rustiger Averbode, schakelde hij daarna bij Menen om van trainer naar speler. In zijn vierde seizoen bij Antwerpen heeft hij ondertussen bewezen uit het goede trainershout gesneden te zijn.

Ook bij de dames staat er West-Vlaamse talent bij VDK Gent op de sportvloer. Renée Verhulst en Lise De Valkeneer hebben al wat ervaring, voor de 16-jarige Laure Flament uit Wevelgem wordt dit haar vuurdoop.

En dat de voorzitter van Topvolley Callant Antwerpen ook een West-Vlaming is, dat wisten pa en ma Tanghe ons te vertellen. Met Sander Depovere hebben we ook nog een jong Ardoois talent in loondienst. Je leest het deze week in de Krant van West-Vlaanderen.