BC Oostende is bezig aan een indrukwekkende reeks van 606 dagen

Olivier Volckaert

606 dagen, zo lang is het zaterdag geleden dat BC Telenet Oostende in eigen huis van een Belgische club verloor. Nochtans hadden Belgische tegenstanders in die periode 33 keer de kans om BCO in de Sleuyter Arena te kloppen.

606 dagen en 33 matchen, het zijn cijfers die iets zeggen over de thuisreputatie van BC Oostende, maar ook over de suprematie in de Belgische competitie. De landskampioen en bekerwinnaar staat alweer vier zeges voor op de eerste achtervolger. Er werd dit seizoen nog maar één keer verloren in de nieuwbakken SCOOORE-League, op de openingsspeeldag nota bene. Ook daar zet Oostende een knappe reeks neer, naast de 606 dagen en 33 matchen zonder nederlaag in de eigen arena. In de competitie is Oostende nu al 13 matchen ongeslagen, thuis en uit.

En u vraagt zich nu ongetwijfeld af welke Belgische club het laatst kwam winnen in Oostende ? Okapi Aalstar op 21 mei 2013. Zaterdag komt Brussels op bezoek. De ambities van de hoofdstedelingen ? De schade beperken.

België is duidelijk te klein voor BCO, dan wordt het al snel hopen dat de Europese competitie wat meer uitdaging biedt. Alhoewel. In 2015 (oké, het jaar is nog jong) is BC Oostende ook daar heer en meester. In de eerste match van het nieuwe jaar werd met een dertiger gewonnen op het veld van Sevilla. Voor de historici : het was de eerste zege ooit op Spaanse bodem in de geschiedenis van de Oostendse basketclub. Nu gebeurde dat met 31 punten verschil. En woensdag leek het dan toch eens mis te gaan tegen tweevoudig Eurocupwinaar Vilnius, maar na een 13-0-tussenspurt in de laatste vier minuten werd het alsnog een 75-69-zege.

BCO is booming. En opvallend : Oostende doet het met jonge en talentvolle Belgen. Een strategie die nu pas echt begint te renderen. Jongeren twijfelen niet als BCO komt aankloppen. Dan gaan ze gewoon naar Oostende, ze krijgen er sowieso kansen en kunnen de stap zetten naar de Europese top. Sam Van Rossom is hun voorbeeld, maar Pierre-Antoine Gillet treedt ongetwijfeld in zijn voetsporen. Een kleine kanttekening : West-Vlamingen zijn er niet bij Oostende. Of brengen Renzy Berquin of Simon Buysse daar binnenkort verandering in ?