Axelle Dauwens
Axelle Dauwens
Atlete uit Lapscheure
Opinie

22/08/15 om 13:30 - Bijgewerkt om 13:36

Axelle Dauwens: "Allemaal supporteren om 4.41 uur Belgische tijd"

Axelle Dauwens uit Lapscheure vertoeft momenteel in Peking voor het WK atletiek. In de nacht van zaterdag op zondag komt ze in actie op de 400 meter horden en voor kw.be blikt ze al even vooruit.

Axelle Dauwens: "Allemaal supporteren om 4.41 uur Belgische tijd"

In de nacht van zaterdag op zondag loopt Axelle om 4.41 uur Belgische tijd. © Foto Belga

Woensdag ben ik afgereisd naar Peking, een vlucht van ongeveer drie uur vanuit Tokio naar de Chinese hoofdstad. Doorheen de avondspits kwamen we uiteindelijk aan in het hotel. Als ik het vergelijk met twee jaar geleden - het WK in Moskou - is dit een tophotel. Deftige bedden, deftig eten, airco op de kamer en een goed werkende douche. Het hotel ligt op zo'n 800 meter van het Vogelneststadion ofwel 'The Birdnest'. Dat is hét olympisch stadion dat in 2008 gebouwd werd voor de Olympische Spelen. Een stadion met een enorme uitstraling, een architecturaal hoogstandje binnen deze enorme stad.

De lucht is opvallen schoon. Smog is hier eigenlijk niet te zien, de warmte zorgt er wel voor dat je het snel benauwd krijgt. Het valt alleszins beter mee dan aanvankelijk werd gedacht.

"Plaats waar Tia Hellebaut naar goud sprong"

Mijn eerste training op de opwarmingspiste, naast het Vogelneststadion, werd meteen ook mijn laatste training. De training voelde goed! Ik voel me klaar om van start te gaan. Vrijdagochtend werd het hoofdstadion geopend voor de atleten, dat is traditie. De atleten kunnen er nog een training afwerken, een startje nemen, verspringen,... Ik heb er gebruik van gemaakt om nog eens een startje te nemen naar de eerste twee horden. Het voelt magisch om in dit stadion te lopen. Niet te vergeten dat de plaats waar de 400 meter horden start, meteen ook de plaats is waar Tia Hellebaut zeven jaar geleden naar haar olympische titel sprong.

"Volg prestaties van kamergenote Nafi Thiam via livestream"

Vandaag, zaterdag, was mijn kamergenote Nafi Thiam aan de beurt op de zevenkamp. Ik was dus vaak alleen op de kamer. Haar prestaties volg ik via een livestream. Rond 11 uur werden de startlijsten van de 400 meter horden voor vrouwen bekend gemaakt. Ik krijg baan 8 in de derde reeks. Voor mijn krijg ik een sterke Britse met al heel wat ervaring. Zij was present op alle jeugdkampioenschappen en behaalde daar eveneens medailles. De baan achter mij loopt de Deense Troest. Zij is bezig aan een sterk seizoen. Ze liep dit jaar verschillende keren haar record en behaalde een zilveren medaille op het EK beloften.

Delen

De ervaring leert me dat iedereen nerveus is

Baan 7 wordt ingenomen door de Zuid-Afrikaanse Wenda Nel. Ook zij is aan een erg sterk seizoen bezig. Ze liep in mei namelijk haar persoonlijk record van 54"37 in dit stadion. Baan 4 en 5 zijn voor mij twee onbekende atletes. Hun records zijn trager dan dat van mij dit jaar, maar je mag niemand onderschatten. In baan 3 is er vervolgens de Jamaicaanse Tracey. Haar seizoensbeste is 55"45, maar ze heeft wel een persoonlijk record staan dat een seconde sneller is. Benieuwd wat zij zal doen.

Fotomoment met een deeltje van de Belgische delegatie in Peking.

Fotomoment met een deeltje van de Belgische delegatie in Peking. © Foto Belga

En dan baan 2, een van de topfavorietes. Tate, een Amerikaanse die de laatste jaren telkens haar besttijd kon verbeteren. Ze is in vorm, dus haar zal ik hoogstwaarschijnlijk moeten laten voorgaan, maar met 400 meter horden weet je nooit. Mijn ervaring leert me dat iedereen nerveus is en dat ook de besten foutjes kunnen maken. Ik zal mij morgen dus focussen om mijn race en zo hard mogelijk proberen lopen. De kwalificatieregel is als volgt: de vier eerste loopsters van elke reeks en de vier overige snelste tijden mogen door naar de volgende ronde. Ik zou dus zeggen: thumbs up en allemaal supporteren om 4.41 uur Belgische tijd!

Axelle

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!