Alcatraz, een alternatieve vorm van city marketing

Het Alcatraz Metal Festival was opnieuw een schot in de roos. © Foto JVGK
Axel Vandenheede

Vorig weekend vond op sportcampus De Lange Munte in Kortrijk het Alcatraz Metal Festival plaats. De tweedaagse werd opnieuw een schot in de roos.

Kortrijk kleurde zaterdag en zondag zwart. Niet dat de Guldensporenstad in rouw was. Integendeel: de sfeer was er meer dan goed. Vele hadden zich in het zwart uitgedost omdat ze naar het Alcatraz gingen, nu al bekend als ‘het gezelligste metalfestival in België’.

Stad Kortrijk wordt zo ook in de metalscene op de wereldkaart gezet en kan daar enkel wel bij varen

Gezellig was het zeker. Met dank aan de vele duizenden bezoekers die er stoer en soms vervaarlijk uitzien, maar vriendelijkheid en vriendschap hoog in het vaandel dragen. Met dank ook aan de nieuwe locatie De Lange Munte. De organisatoren had daar een oppervlakte van liefst zeven voetbalvelden ter beschikking en wisten die optimaal te benutten. Een mooi camping, een festivalweide om u tegen te zeggen, allerlei kraampjes, zelfs een stand van Harley Davidson.

Wereldkaart

Natuurlijk waren er enkele pijnpuntjes zoals de te kleine toegang, maar dat zorgde op beide festivaldagen enkel tijdens de absolute piekmomenten – de start en het einde – voor een wachtrij. Het probleem van te weinig loketten om drankjetons te kopen werd tijdens het festival bovendien vakkundig opgelost. En geluidshinder was er ook wel, dat is trouwens niet te vermijden, maar het aantal klachten was veel kleiner dan op de vorige locatie.

Met Alcatraz Metal Festival heeft Kortrijk er sinds enkele jaren hoe dan ook een grote troef bij. Zo vonden vorig weekend liefst 13.000 personen de weg naar Kortrijk. Daarbij veel West-Vlamingen, maar ook Fransen, Duitsers, Nederlanders… Tot enkele Japanners en Chilenen toe. Stad Kortrijk wordt zo ook in de metalscene op de wereldkaart gezet en kan daar enkel wel bij varen.

Achtertuin

Burgemeester Vincent Van Quickenborne speelt hierbij een grote rol: hij overtuigde Filip Nollet en Mario Mortier, de bezielers van Alcatraz, ervan om van Deinze naar Kortrijk te verhuizen. Hij weet dat een groot festival, georganiseerd door de juiste mensen, zijn stad enkel ten goede kan komen. Groot is Alcatraz zeker en kan de komende jaren nog serieus groeien. Ook de organisatie is top met mensen die een pak ervaring hebben en niets aan het toeval overlaten. Van Quickenborne mag zich dan ook terecht in de handen wrijven met deze alternatieve vorm van city marketing. En niet enkel als burgemeester. Want zeg nu zelf: welke metalfan zou niet graag een dergelijk festival in zijn achtertuin georganiseerd zien?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier