“Acrogym als nieuwe nationale sport?”

© BELGA
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Op de Europese Spelen in Bakoe behaalde België tot dusver zes van zijn zeven medailles in de sport acrogym. De Ichtegemse Kaat Dumarey pakte met haar team liefst driemaal goud.

De Belgen keken tijdens de afgelopen week massaal naar de acrobatische kunsten van de 15-jarige Kaat Dumarey, samen met haar teamgenoten Ineke Van Schoor (19) en Julie Van Gelder (21). Het trio zorgde driemaal voor goud op de Europese Spelen in Bakoe, de enige gouden medailles voor ons land tot dusver. Het duo Yana Vastavel (15) en Solano Cassamjor (19) zorgde in acrogym nog voor driemaal zilver, de 17-jarige taekwondoka Si Mohamed Ketbi pakte eerder al brons.

Niet veldrijden of voetbal, maar acrogym is momenteel de nationale sport nummer één

© BELGA

Niet veldrijden of voetbal, maar acrogym is momenteel dus de nationale sport nummer één. Kaat Dumarey en co werden maandagavond dan ook feestelijk onthaald in Zaventem, maar zweven doet de Ichtegemse hoegenaamd niet. Dinsdagavond is ze nog te zien in Café Corsari op één, maar belangrijker vindt ze haar examens wiskunde, chemie en fysica die deze week nog gepland staan. De kleine, tengere West-Vlaamse klieft deze week dus niet door de lucht als acrobate, maar blijft veilig op haar bureaustoel zitten.

Kaat klieft deze week dus niet door de lucht als acrobate, maar blijft veilig op haar bureaustoel zitten

Ondanks haar typische West-Vlaamse bescheidenheid, merken we bij Kaat ook terechte trots en zelfvertrouwen. Samen met haar teamgenoten traint ze 28 uur per week, een regime dat veel professionalisme verraadt. Vooraf was het geloof in een medaille – “en waarom geen goud?” – al groot, geen onterechte ambities blijkt nu. Dat haar kleine sport plots alle voorpagina’s en televisiejournaals kleurt, ziet ze trouwens als de mooiste beloning. Daar kan zelfs een premie van ongeveer 8.000 euro moeilijk tegenop.

Lees ook over de prestaties van Kaat Dumarey in De Weekbode Torhout van vrijdag 26 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier