Minder schaamrood

Minder schaamrood

Tielt Lieven Mathys - Minder cholesterol. Minder hoofdpijn. Maar ook minder schaamrood. Daar hoopt onze chef online op bij het afzweren van alcohol tijdens Tournée Minérale.

  •  

Postjespakkers

Philippe Verhaest - Politici en hun mandaten, ze beheersen al een hele week het nieuws. Maar Philippe Verhaest wil niet dat we iedereen over dezelfde kam scheren.

We zijn over de helft!

Gullegem Stefaan Vermeersch - Het glas is halfvol of halfleeg! 't Is maar hoe je het bekijkt. Passend in deze context toch, want we zijn al over de helft van Tournée Minérale.

"Dronken mensen zijn makkelijk te entertainen"

Oostende Gillian Lowyck - Gillian Lowyck neemt, samen met nog enkele andere collega's van onze redactie, deel aan Tournée Minerale en zweert een maand lang elke druppel alcohol af. Een tussentijds verslag.

Halfvolle fles: piece of cake

Trui Lievens - "Proeven met je pink telt niet mee". Iedereen heeft zo zijn of haar manier om de Tournée Minérale in te vullen. Zo ook Trui Lievens, één van ons sober KW-team.

Alles voor de cholesterol

Lieven Mathys - Wat is het effect van een maand lang leven zonder alcohol? Dat vraagt onze chef online Lieven Mathys zich af. Zijn Tournée Minérale kan je hier volgen.

Samen het onderwijs en onderzoek versterken

Carl Devos - Politicoloog Carl Devos trekt de boer op langs West-Vlaamse velden. Als 'ambassadeur van UGent voor West-Vlaanderen' moet hij de banden aanhalen tussen de universiteit en het economisch weefsel van onze provincie. Tweewekelijks brengt hij verslag uit van zijn kruistocht. In deze kolommen, op kw.be.

Terugblik op een memorabel jaar

Sport Axelle Dauwens - Atlete Axelle Dauwens ruilde België in voor Denemarken om er nieuw leven in haar sportcarrière te blazen. Je kan haar herbronning hier volgen, in deze column.

'Met liefde arbeiden' houdt de burn-out buiten de deur

Ann De Craemer - Schrijfster Ann De Craemer is samen met politicoloog Carl Devos en atlete Axelle Dauwens één van onze drie columnisten. Maandelijks neemt ze een maatschappelijk fenomeen onder de loep.

Een maand zonder alcohol, een makkie

Gillian Lowyck - De drooglegging op onze redactie is twee dagen ver... Eén van de vijf KW'ers die een maand lang alcohol afzweren, is Gillian.

Teddy is on fire

KV Kortrijk Christof Decraene - Het is gebeurd. Een quizpresentator zou het niet beter kunnen verwoorden. KV Kortrijk heeft na acht competitienederlagen op rij en tussendoor een oplawaai voor de beker in Eupen nog eens kunnen zegevieren: 2-1 tegen Lokeren. En dat dankt het in niet geringe mate aan Teddy Chevalier.

Coach, waar is die grinta naartoe?

KV Kortrijk Christof Decraene - 0 op 24, dat zijn de bedroevende cijfers van KV Kortrijk in onze Jupiler Pro League. Met tussendoor ook nog een 4-0-bekeroplawaai in Eupen. De schreeuw om vers trainersbloed is groot bij iedereen die rood en wit liefheeft, althans op supportersvlak. Maar het bestuur wil niet ingrijpen.

Er sluimert ongenoegen binnen de Veurnse politiek

Veurne Matthias Feyen - Het interview met schepen Jan Verfaillie in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide zindert na. Krijgt zijn kritiek op het eigen beleid en de daaropvolgende reacties een gevolg op de gemeenteraad maandag?

"Bij McLaren beseffen ze dat ze met Stoffel Vandoorne goud in handen hebben"

Andere sporten Lode Blomme - Krant van West-Vlaanderen bracht een bezoek aan Woking, de thuisbasis van McLaren. We gingen er op zoek naar Formule 1-fans, gaven onze ogen de kost tijdens de rondleiding in het McLaren Technology Centre, spraken er met een opvallend rustige en zelfzekere Stoffel Vandoorne én met de grote baas van de Britse autoconstructeur, die in de West-Vlaming een toekomstige wereldkampioen ziet.

Zie ik de lichtjes van de E403...

Chris Vanhee - Voor wie afgelopen maandag in de file stond op de E403, liepen de wachttijden op tot bijna anderhalf uur. Deze verkeerschaos werd veroorzaakt door enkele ongevallen, die op hun beurt werden veroorzaakt door het winterweer. Maar is alleen het winterweer de oorzaak of zit ons rijgedrag er ook voor iets tussen?

Dit is de snelste manier om een held te worden

Brugge Olivier Neese - Journalisten zijn ook maar mensen - wat sommigen ook durven te beweren - en worden ook geraakt door de mensen die ze spreken, de verhalen die ze schrijven.

DE BETONSTOP... zo veel woorden, maar zo weinig vertrouwen

Diksmuide Peter Bossu - Vanaf 2040 mogen we niet meer in de open ruimte bouwen, maar moeten we ons beperken tot de al ingenomen ruimte. Dat is de kern van de beslissing die de Vlaamse Regering eind vorig jaar nam. Het doel lijkt nobel want de open ruimte staat onder druk en natuur en landschap hebben zonder enige twijfel nood aan ambitie en beleid.

West-Vlamingen op zoek naar eremetaal in Oostende

Wielrennen Tom Vandenbussche - Dit weekend vinden aan het strand en de paardenrenbaan van Oostende de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats. Onze provincie verzamelde de voorbije vijf edities maar liefst tien gouden medailles, maar de kans dat we dat gemiddelde kunnen aanhouden, is eerder klein. Toch mogen we in bijna elke categorie hopen op eremetaal.

90 wordt 70 :was het maar zo simpel...

Jos Remaut - Hoe trager je rijdt, hoe veiliger. Een logica waar volgens de wetten van de fysica geen speld tussen te krijgen is. Maar met het absolute toppunt van veiligheid, namelijk volledig stilstaan, koop je ook niks, het moet voor ons als mobiele mensen van deze tijd toch ook nog een beetje vooruitgaan, niet?

Top4 van de fabels uit het grote Vlaamse jachtboek van 2016

Peter Bossu - Het jachtseizoen is niet onmiddellijk iets waar ik naar uitkijk. Ja, ik kom nog altijd wat opstandig als ik in herfstweekend de jeeps, en andere zeer noodzakelijke wagentypes voor onze geasfalteerde wegen, zie arriveren in ons polderdorp en observeer hoe de jagers en drijvers zich opzetten voor de jacht.

90 wordt 70 :was het maar zo simpel...

Jos Remaut - Hoe trager je rijdt, hoe veiliger. Een logica waar volgens de wetten van de fysica geen speld tussen te krijgen is. Maar met het absolute toppunt van veiligheid, namelijk volledig stilstaan, koop je ook niks, het moet voor ons als mobiele mensen van deze tijd toch ook nog een beetje vooruitgaan, niet?

KV Kortrijk mag play-off 1 nu al vergeten

Kortrijk Christof Decraene - KV Kortrijk leed vanmiddag tegen Anderlecht zijn eerste verlies voor eigen volk dit seizoen. Maar dat is niet het enige slechte nieuws. Deelname aan play-off 1 is nu al zo goed als een utopie geworden en het voetbal is de jongste weken van een belabberd niveau.

'Betonstop' : omgaan of afrekenen met het platteland?

Wingene Hendrik Verkest - De Vlaamse regering legt terecht het accent op een kernenbeleid voor steden en dorpen, met respect voor de rechtszekerheid voor iedereen. Voor sommigen moet dit evenwel verder gaan en ze schuwen daarbij geen ruimtelijke Wilders- of Trumptaal met angstaanjagende karikaturen. Ze spreken misleidend van een betonstop in plaats van het beperken van de inname van open ruimte.

De vrouwen in Brugge zullen beslissen of Pol Van Den Driessche burgemeester wordt

Brugge Stefan Vankerkhoven - Senator Pol Van Den Driessche trekt de N-VA lijst in Brugge voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Na een maandenlange interne strijd met Vlaams parlementslid Ann Soete, die N-VA fractieleider is in de Brugse gemeenteraad, nam het weifelend lokaal partijbestuur eindelijk een beslissing.

"Veel geld verdienen ze niet, ieders respect des te meer"

Pascal Kerkhove - Een golf van Witte Woede trekt vandaag door de straten van Brussel. Zo'n 20.0000 zorgverleners uiten er hun bezorgdheid over de plannen van onze regering. Pascal Kerkhove stapt mee. "Niet met lijf en leden, des te meer met hart en ziel".

Uitkerkse polders zijn een mooi voorbeeld van correct natuurbeheer

Blankenberge Peter Bossu - Uit cijfergegevens die recent door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek werden gepubliceerd voor 2015, blijkt dat het investeringsritme voor de aankoop van bos- en natuurgebied in Vlaanderen vandaag lager ligt dan op eender welk moment in de voorbije twintig jaar.

Zulte Waregem - Club Brugge op een maandagavond? Ga weg!

Voetbal Tom Van Houtte - Het Regenboogstadion zal zaterdag voor Zulte Waregem - Club Brugge nog eens vollopen zoals in de goede oude dagen. Zo'n derbytopper hoort vanwege meer dan één reden in het weekend te worden gespeeld en niet op een maandagavond, meneer De Witte.

Die flitsmarathon is zo voorbij en dan?

Jan Gheysen - De politie is van maandagochtend vroeg tot 's nachts heel laat gemobiliseerd voor een nationale flitsmarathon. En ja, we keken vanochtend iets vaker naar onze snelheidsmeter dan op andere dagen...

Stadense crisis opgelost, met een goed gesprek en een knuffel

Staden Jos Remaut - Met een meesterlijke zet beëindigde burgemeester Francesco van Staden eigenhandig de politieke crisis waarin hij ongewild verzeild was geraakt. De nare bladzijde uit de geschiedenis van Staden is omgedraaid, het prestige van de populaire burgemeester flink gestegen. Prima uitgangspositie voor 2018 !

Voortschrijdend inzicht

Oostende Jos Remaut - Vlaams energieminister Bart Tommelein stond deze week in het oog van de storm omdat hij in het Eandisdossier de kat de bel had aangebonden. In het Vlaams parlement kreeg hij lik op stuk, maar hij weet zich gesterkt door zijn partij, Open VLD.

En of Lukas Lerager zijn geld waard is voor Zulte Waregem

Zulte Waregem Tom Van Houtte - De competitiewedstrijden die ik sinds Zulte Waregem in de zomer van 2005 in eerste klasse aantreedt heb gemist zijn op de vingers van één hand te tellen. De ronduit indrukwekkende prestatie waar ik zaterdagavond getuige van was in Mechelen behoort zonder enige discussie tot mijn persoonlijke top drie. Met ene Lukas Lerager in een glansrol.

Hoe lekker is 'Het Lekkere Westen'?

Mieke Verhelle - Hoe lekker is 'Het Lekkere Westen' eigenlijk? KW vroeg het aan de foodie van de redactie, Mieke Verhelle.

Drie West-Vlaamse ritzeges in de Vuelta, dat was al van 1984 geleden...

Wielrennen Tom Vandenbussche - Met twee keer Gianni Meersman en één keer Jens Keukeleire boekten de West-Vlamingen in de voorbije Ronde van Spanje maar liefst drie ritzeges. Dat was al een hele poos geleden. Van 1984 om precies te zien, toen Noël Dejonckheere en Michel Pollentier voor vier stuks zorgden.

"Nieuwe versie van assisenproces mist elke emotie"

Jean Pierre Terryn - Op de uitzonderingen na worden voorheen aan assisen gerelateerde misdrijven voortaan meer en meer berecht door de correctionele rechtbank.

Bloed en zweet bij KV Kortrijk, tranen bij Club Brugge

Christof Decraene - KV Kortrijk heeft het Club Brugge opnieuw gelapt: wéér winst in het Guldensporenstadion tegen blauw-zwart, dat in competitieverband alleen vorig seizoen die Kortrijkse reeks - sinds 2009 al - heeft kunnen doorbreken. Toen won Club met 1-4 nadat het daarvoor zes nederlagen had opgelopen en een keer gelijk had gespeeld. Zaterdagavond voegde Kortrijk daar dus een overwinning aan toe.

Obbi Oulare: 8 miljoen euro voor 50 minuten speeltijd

Zulte Waregem Tom Van Houtte - Zulte Waregem stelde donderdagmiddag Obbi Oulare voor aan de pers. Excuus: hij mocht zichzelf presenteren. Da's al een zekere vooruitgang voor de bonkige centrumspits, die op amper 20-jarige leeftijd en ocharme één seizoen Premier League al dood en begraven leek.

Pokémon Go: Leven en Laten Leven

Lieven Mathys - Bij iedere hype komt het uit zijn stinkend riooltje gekropen om bagger over sociale media te storten. Je kent het fenomeen wel, de azijnpisser.

Naar de top van de Ventoux? Wij wel, zij niet

Marc en Jens Desender - Vandaag zaten we op de Ventoux. Morgen op de Franse nationale feestdag is het aan de Tour-renners. Of beter was het aan de Tour-renners. Door de verwachte windkracht 9 ligt de finish aan Chalet Reynard, op dik 6 kilometer van de top.

Pokémon: Gotta catch 'em all!?

Philippe Verhaest - Deze week voelde ik me voor een van de eerste keren in mijn leven oud. U moet weten, ik ben amper/al 33 jaar (schrappen wat niet past), maar dé hype van het moment, daar snap ik nu eens geen jota van.

OL-ON-ZAC, West-Vlaams in de Languedoc

Marc en Jens Desender - Tussen Carcassonne en Montpellier, de etappe in de Tour van 13 juli, krijgen de renners de wind in de rug en wordt nog eens een massaspurt verwacht.

Toekomst maken voor het platteland vraagt het afgooien van oude gewoontes

Peter Bossu - In een opiniestuk haalt Ledegems burgemeester Bart Douchy (CD&V) uit naar de nieuwe Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Het is goed dat politici debatteren en denken over de toekomst van het Vlaamse platteland. Het is zeer nodig want er zijn veel uitdagingen voor dat platteland.

Mijnheer de Vlaams Bouwmeester: moeten wij Hollanders worden?

Bart Dochy - Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V) vraagt zich af of het ontvolken van het plattend wel de juiste stap is. De nieuwe Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck stelde dat tegen 2050 veel meer Vlamingen in de steden zouden gaan wonen.

Na de blamage: deze generatie Rode Duivels verdient beter dan een 'bijklusser'

Voetbal Tom Van Houtte - De Tuin van Eden is het Waterloo van bondscoach Marc Wilmots geworden. De prestatie van de Rode Duivels tegen Wales - wie kan er dat land eigenlijk aanduiden op een blinde kaart van Europa - ging de schaamte voorbij. Thomas Meunier en Jordan Lukaku, onze 'West-Vlamingen' in het elftal, deelden op het veld mee in de afgang.

"Julien Vermote zal nooit IJzeren Briek worden. En dat is jammer"

Wielrennen Tom Vandenbussche - 198 renners aan de start van de Tour de France. Daarbij vier West-Vlamingen. Jens Debusschere won dit jaar Dwars door Vlaanderen, maar over hem wordt op Franse wegen amper gesproken. Sep Vanmarcke is een van de beste voorjaarsrenners ter wereld, maar ook hij komt zelden ter sprake. Net als Serge Pauwels, twaalf maanden geleden nochtans een van de grote smaakmakers in de bergen.

Hebben alleen stedelingen recht op cultuur?

Watou Sandra Rosseel - Gisteren werd de 36ste editie van Kunstenfestival Watou voorgesteld, vandaag raakte bekend dat organisator Kunst vzw vanaf 2017 geen subsidies van de Vlaamse overheid meer krijgt. Onbegrijpelijk vindt Chef KW Sandra Rosseel die beslissing.

Open brief aan Plopsa: "Keep up the good work!"

Sien Vandevelde - Vorig jaar deze tijd kwam Plopsaland heel negatief in het nieuws door een open brief van een akabeleidster die het beleid voor mensen met beperking van Plopsaland hekelde. Sien Vandevelde trok vorig weekend naar het pretpark met haar groep kinderen met een mentale of fysieke beperking. Op haar beurt schrijft ze een open brief on der het mom 'wanneer het goed is, mag het ook gezegd worden'

Debusschere en Vanmarcke met stip

Wielrennen Tom Vandenbussche - Twee jaar geleden kroonde Jens Debusschere zich in Wielsbeke tot Belgisch kampioen op de weg bij de profs. Zondag kan de renner van Lotto-Soudal dat kunstje herhalen. Aan Les Lacs de l'Eau d'Heure start de uitgeweken Dadizelenaar als een van de grote kanshebbers op goud. Net als Anzegemnaar Sep Vanmarcke, die bij LottoNL-Jumbo echter op veel minder ploegmaats zal kunnen rekenen.

Onze drie West-Vlaamse wielertips van de week

Wielrennen Stijn Moerman en Tom Vandenbussche - Elke vrijdag geven wij onze drie tips van West-Vlaamse wielrenners, waarvan wij verwachten dat ze komend weekend zullen scoren. Deze week viel ons oog op dames elite Valerie Demey, elite zonder contract Frederik Vandewiele en belofte Dennis Delmotte. Waarom? Dat lees je hieronder.

Red Dragons: grenzen verleggen tot in Tokio

Roeselare Maxime Petit - Onze reporter trok mee met de Red Dragons naar Australië en volgde ze nu ook naar Rome. Na een vlucht van 20 uur analyseert hij de kansen van onze nationale volleybalmannen.

"We zouden Duivels beter eens wat foto's van ons 'getsjool' sturen"

Voetbal Tom Van Houtte - Geslaagde gok, volksfeestje in de catacomben van het Nouveau Stade, toevallige ontmoeting met de Meense burgemeester Martine Fournier en Kortrijkzanen onderweg met een veel te krappe caravan: impressies en kanttekeningen na een waanzinnig voetbalweekend in Bordeaux.

Het verraad van de Ronde

Wielrennen Jan Gheysen - De Ronde van Vlaanderen laat West-Vlaanderen voortaan links liggen. Op een hoekje Avelgem na. Dat de Ronde haar bakermat zomaar ruilt voor wat extra centen, hoeven wij, West-Vlamingen, niet zo maar te nemen. Het verraad van de Ronde treft ons in onze ziel.

Onze drie West-Vlaamse wielertips van de week

Wielrennen Stijn Moerman en Tom Vandenbussche - Elke vrijdag geven wij onze drie tips van West-Vlaamse wielrenners, waarvan wij verwachten dat ze komend weekend zullen scoren. Deze week viel ons oog op profrenner Eliot Lietaer, nieuweling Guillaume Lombaert en belofte Lorenzo Blomme. Waarom? Dat lees je hieronder.