Ophef over nieuw retributiereglement brandweer voor verenigingen

Redactie KW

Verenigingen zullen meer moeten betalen voor tussenkomsten van de brandweer door een nieuw retributiereglement. Op de gemeenteraad van maandag 26 januari was er heel wat kritiek over dat nieuwe reglement.

„Voor brandbeveiligingsadvies wordt nu één prijs aangerekend voor het preventie- en het controleadvies samen. Het is de bedoeling om de mensen hiermee wat meer te responsabiliseren”, vertelt burgemeester Lies Laridon.

„De tarieven worden allemaal verhoogd”, merkt Marc Deprez (Idee2006) op. „Sommige tarieven worden zelfs verdubbeld. Er worden ook dossierkosten van 19 euro en een uurpijs per personeelslid van 23 euro aangerekend voor bezoeken en adviezen voor evenementen, fuiven, dansavonden, enz. Betekent dit voor de Chiro’s, KLJ’s en feestcomités die in een tent of een loods een fuif of evenement willen organiseren bijkomende uitgaven? Dergelijke tijdelijke toegankelijke plaatsen moeten ook voorzien worden van brandblusapparaten, dus nog eens 4 euro per toestel er bovenop.”

„Wij zijn geen grote voorstander van fuiven in privéloodsen omdat die niet daarvoor zijn uitgerust. Maar we weten dat vaak naar dergelijke loodsen wordt uitgeweken omdat er geen alternatief is. Toch willen we de jeugd erop attent maken dat het belangrijk is om een brandveiligheidsplan te hebben. Met het schepencollege hebben we beslist om speciale brandblusapparaten aan te komen en via de jeugddienst ter beschikking te stellen”, stelt Lies Laridon. (Tom Vandenabeele)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 29 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier