Operatie Kelk: K.I. vernietigt huiszoekingen bij Danneels

© BELGA
Redactie KW

De huiszoekingen die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni 2010 liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis en in de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels, afkomstig van Kanegem, zijn nietig. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dinsdag beslist. Al het materiaal dat bij die huiszoekingen in beslag werd genomen, moet dan ook terugbezorgd worden.

Onderzoeksrechter De Troy liet de huiszoekingen uitvoeren in het kader van Operatie Kelk, zijn gerechtelijk onderzoek naar kindermisbruik en een doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke Kerk. Dezelfde dag vielen speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie ook binnen in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, in het Rijksarchief in Brussel en bij de commissie Adriaenssens in Leuven, de commissie onder leiding van kinderpsycholoog Peter Adriaenssens die zich in de schoot van de kerk boog over kindermisbruik.

Geen reden om binnen te vallen

De huiszoekingen deden veel stof opwaaien en uiteindelijk besliste de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dat de huiszoekingen bij de commissie Adriaenssens nietig waren. Hetzelfde is nu gebeurd voor die in het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels. Om de huiszoekingen te bevelen had onderzoeksrechter De Troy zich gebaseerd op verklaringen van eremagistrate Godelieve Halsberghe, de voorgangster van Peter Adriaenssens, maar volgens de KI had die enkel verklaringen afgelegd over de Sint-Romboutskathedraal en niet over het paleis of de kardinaal, zodat er geen reden was om daar binnen te vallen.

Roger Vangheluwe

Van alle huiszoekingen van Operatie Kelk blijven nu enkel die bij het Rijksarchief en in de Sint-Romboutskathedraal geldig. De Operatie ontstond in de nasleep van de zaak van Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge die in april 2010 bekende jarenlang zijn neefjes te hebben misbruikt.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier