Openluchtzwembad Spiere-Helkijn wordt gerestaureerd en krijgt nieuwe functie

Redactie KW

In Spiere-Helkijn, dat langs de Schelde ligt, start een pilootproject waarbij het oude openluchtzwembad een unieke plaats krijgt in het landschap.

Het project past in het Europese Dostradeproject dat vandaag in Doornik is voorgesteld. Dostrade moet zorgen voor een duurzame ontwikkeling van de Schelde tussen Cambrai in Frankrijk en Gavere in Oost-Vlaanderen. De Schelde vormt in onze provincie de grens met Henegouwen.

Ruïne

De merkwaardige ruïne met een afbrokkelend gebouw uit de jaren 30 en een aftands betonnen bassin was ooit een experimenteel zuiveringsstation. Het is in 1930 persoonlijk ingehuldigd door Koning Leopold 3. Bedoeling was om het vervuilde water uit de Spierebeek te zuiveren en dan over te sassen naar De Schelde. Het experiment mislukte en toen is er maar een openluchtzwembad van gemaakt. Schepen van Toerisme Rik Vandevenne: “Hier was vanalles te doen. Het was de place to be. Er waren toen niet veel uitgaansmogelijkheden. Er werd gezwommen, er waren zwemwedstrijden, er was een restaurant en een tearoom. Alles werd hier georganiseerd.”

De gemeente wil in het gebouw nu omvormen tot een toeristisch trekpleister met een uitkijkpost voor fietsers en wandelaars. Vooraan komt er een picknickterras. In het gebouw zelf komen aan de achterkant logies en vooraan een onthaalcentrum voor toeristen en een fietsherstelpunt. De rest van het gebouw zou gebruikt worden als tentoonstellingsruimte voor een permanente expo over de geschiedenis van de gemeente.

(BS/KV)

Openluchtzwembad Spiere-Helkijn wordt gerestaureerd en krijgt nieuwe functie

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier