Openluchtzwembad en Magdalenazwembad worden beschermd

Het Openluchtzwembad en het Magdalenazwembad in Kortrijk worden zo goed als zeker beschermde monumenten.
Redactie KW

Het openluchtzwembad en het Magdalenazwembad in Kortrijk worden zo goed als zeker beschermde monumenten. Minister van Mechelen had de baden al op een ontwerplijst gezet en nu geeft ook het stadsbestuur een gunstig advies. Wel rekent Kortrijk op wat flexibiliteit bij de bescherming zodat onderhoudswerken ook in de toekomst verder kunnen. En voor het gebouw van het Magdalenazwembad zou een herbestemming mogelijk moeten zijn.

Het openluchtzwembad aan de Abdijkaai in Kortrijk bestaat al meer dan 140 jaar. In de 19de eeuw was het vooral bedoeld om de lichaamshygiëne te verbeteren. Later ontstond hier één van de eerste zwemscholen van Vlaanderen. In 1952 werd het volledig heropgebouwd. De stad juicht een bescherming toe omdat zo een stukje sociale en architecturale geschiedenis bewaard blijft.

Ook het Magdalenazwembad aan de Sint-Martens-Latemlaan kan op bescherming rekenen. Kortrijkzaan Jan De Jaegere stond als jonge architect de twee Oostendse architecten bij. Het gebouw uit de jaren zestig dankt de bescherming volgens hem aan meerdere elementen. De kans is groot dat het gebouw over enkele jaren wel een andere bestemming krijgt. Het stadsbestuur ziet het eventueel als extra lesruimte voor de Hogeschool West-Vlaanderen die vlakbij zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier