Openbaar aanklager vordert 2 jaar met uitstel in nevendossier L&H

Redactie KW

De openbaar aanklager heeft voor de rechtbank in Ieper een celstraf van twee jaar met uitstel en een geldboete gevorderd tegen Pol Hauspie, Eddy Vandermeulen en Eric Michiels in het nevendossier van L&H. Volgens het openbaar ministerie (OM) zijn de drie medeverantwoordelijk voor de grootschalige verduistering in de zaak, maar waren het vooral Hauspie en Michiels die de touwtjes in handen hielden.

Hauspie, Vandermeulen en Michiels moeten zich voor de rechtbank van Ieper verantwoorden voor het verduisteren van ruim 9 miljoen euro. Zowat 120, vooral West-Vlaamse, beleggers stopten hun geld in de bedrijven Flanders Dialoque Compagnie, The Learning Kernel en Document Management Partners, firma’s die in de marge van L&H werden opgericht.

De investeerders werd wijsgemaakt dat ze hun geld dubbel of driedubbel zouden terugkrijgen, gezien de mogelijke overname van de bedrijven door L&H. De beleggers kregen echter een vals inschrijvingsbewijs. Hun geld ging, in tegenstelling tot wat hen gezegd werd, niet rechtstreeks naar de drie bedrijven, maar maakte een omweg via Luxemburg en Singapore.

Volgens de openbaar aanklager is het onmogelijk na te gaan waar en bij wie het geld van de investeerders terechtkwam. “Wel is duidelijk dat de bedragen van gedupeerden manifest werden misbruikt”, klonk het.

Voor het OM lijkt het aannemelijk dat Vandermeulen voornamelijk in opdracht van Hauspie geld inzamelde en blindelings tekende wat hem werd voorgelegd. “De man had een grote adoratie voor Pol Hauspie en stak zelfs eigen geld in de kwestie”, stelde de aanklager, die er aan toevoegde dat Vandermeulen wel wist dat hij over de schreef ging.

Dat Michiels op vraag van Vandermeulen slechts als bankier analyses zou hebben uitgevoerd, vindt het OM ongeloofwaardig. Ook de rol van Hauspie is volgens het OM duidelijk. “Hij was de man die samen met Michiels de zaken regelde en Vandermeulen opdracht gaf geld in te zamelen.”

In de vordering hield het OM rekening met het blanco strafblad van de drie betrokkenen en met de mogelijke burgerlijke schade-eis die de drie boven het hoofd hangt.

De zaak wordt op 26 maart voortgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier