Open Zwembad is nog geen beschermd monument

Redactie KW

Het voormalig open zwembad van Ieper langs de Lange Torhoutstraat is nog altijd niet beschermd. ‘Er loopt wel een procedure tot bescherming, maar zolang de bevoegde minister zijn handtekening niet heeft gezet onder het beschermingsbesluit, is er niets aan de hand en kan er dus geen sprake zijn van een declassering,’ aldus Miek Goossens, gewestelijk Erfgoedambtenaar van het Agentschap Ruimtelijke Ordening- Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen.

In Ieper was er enige tijd geleden commotie ontstaan omdat toen nog minister Van Mechelen het open zwembad op de lijst met te beschermen monumenten had geplaatst. Zowel de uitbaters van de huidige horecazaak Ieper Strand als het Ieperse stadsbestuur en ook het provinciebestuur zien zo’n bescherming niet zitten en pleitten meteen voor een declassering. Ze willen de site van het zwembad een andere invulling geven, eerder dan het zwembad in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

‘Er kan nog altijd bezwaar ingediend worden, want de hele procedure loopt over een volledig jaar. De minister zal pas daarna beslissen, op basis van de binnengekomen bezwaren en adviezen, of het open zwembad als monument beschermd wordt. Zo ja, dan moet het zijn oorspronkelijke functie als zwembad terugkrijgen,’ aldus Miek Goossens. Maar zover is het dus nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier