Open VLD wil adviesraad lokale economie

Redactie KW

Open VLD pleitte tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond 2 juni bij monde van Xavier Wyckhuyse zwaar voor de oprichting van een stedelijke adviesraad voor lokale economie. Het CD&V-bestuur acht de noodzaak ervan niet bewezen en wil eerst met alle betrokkenen overleg plegen. Tot ongenoegen van Open VLD.

Open VLD-collega Heidi Vandenbroeke bond onlangs de kat de bel aan door uit te pakken met hoge leegstandscijfers in de drie belangrijkste centrumstraten die volgens het stadsbestuur echter fel overtrokken waren. “Vrienden en sympathisanten werden ingeschakeld om toch maar gelijk te kunnen halen. De essentie van de zaak is echter : wie neemt initiatief om de problemen in het centrum aan te pakken, hoe verdedigen we ons straks tegen K in Kortrijk en hoe krijgen we meer eenheid tussen alle belangengroepen”, stak Xavier Wyckhuyse van wal.

SP.A schaarde zich achter het voorstel van Open VLD, maar zou zich bij de latere stemming onthouden. “We zijn principieel voor. Alle actoren samenbrengen in één stedelijke raad, daar kan je niks op tegen hebben”, vonden fractieleider Guy Adams en Freddy François. “Maar moet je een en ander niet eerst aan de betrokken verenigingen communiceren ?” merkte François nog op.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem schoot het idee niet onmiddellijk af, maar wilde de kwestie eerst bestuderen en er later op terugkeren. Wyckhuyse eiste echter een directe stemming waardoor CD&V zich negatief uitsprak. Jaak Lefevre vond dat de kwestie moet worden bekeken in het kader van het autonoom gemeentebedrijf en werd daarin bijgetreden door schepen Chanterie. “De meerderheid vindt het idee wel oké, maar het komt weer uit de verkeerde hoek”, besloot Xavier Wyckhuyse de geanimeerde discussie. Vlaams Belang stemde mee met Open VLD pro stedelijke adviesraad lokale economie. (TVW)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Gaver) van 5 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier