Open VLD-fractie OCMW Oostende stuurt open brief aan Plasschaert

Redactie KW

De Open VLD-fractie in de OCMW-raad publiceert een open brief aan CD&V’er Bart Plasschaert, die vorige week in de OCMW-raad het cordon sanitaire doorbrak door voor een Vlaams Belang’er te stemmen. “Voor ons zal u geen deel uitmaken van de meerderheid”, zeggen de Open VLD’ers.

“Een woord breken, samenwerken met het Vlaams Belang … zijn zaken die niet in ons woordenboek staan”, zeggen OCMW-raadsleden Danick Minne en Sarah Schotte van Open VLD en partijvoorzitter Ruben Pannecoucke, die binnenkort Schotte als OCMW-raadslid opvolgt. “Het cordon sanitaire is een principiële zaak. Een zaak die extremisme en racisme afzweert. Een zaak die vrijheid en gelijkheid bepleit. Een zaak waar wij, liberalen, voor vechten.”

“Binnen een meerderheid worden afspraken gemaakt. Voor ons is een akkoord een akkoord, een woord is een woord. Een woord breken, meneer Plasschaert, is voor ons onaanvaardbaar”, vervolgen de drie liberalen. “Daarom kunnen wij in de komende periode niet met u samenwerken in de OCMW-raad. Wij hebben het vertrouwen in u verloren. En dat hebt u enkel en alleen aan uzelf en uw houding te danken. Voor ons zal u dan ook geen deel meer uitmaken van de meerderheid. Wij zijn wel loyaal en houden ons wel positief aan het bestuursakkoord dat met uw partij werd afgesproken.”

De drie Open VLD’ers roepen Plasschaert op om ontslag te nemen uit de OCMW-raad en roepen ook zijn partij CD&V op om ‘de juiste conclusies te trekken’. Op de installatievergadering van de OCMW-raad vorige week maandag stemde Plasschaert twee keer voor een Vlaams Belang’er, die zo een zitje kreeg in twee comités van het OCMW. De Vlaams Belang’er steunde ook Plasschaert, die drie keer verkozen raakte.

CD&V : zaak gesloten

Cyriac Borloo, afdelingshoofd van CD&V, liet weten dat hij niet ingaat op de vraag van de Open VLD’ers. “Voor ons is de zaak gesloten. We hebben vorige week met de coalitie besloten het bestuursakkoord correct uit voeren.” Ook de partij Groen reageert : “Deze démarche van OpenVLD giet olie op het vuur. Het wordt tijd dat de drie traditionele partijen hun energie steken in een sterk sociaal beleid voor de Oostendenaars, in plaats van met zichzelf bezig te zijn. De politieke spelletjes moeten stoppen”, benadrukt OCMW-raadslid Kristof Cornelis.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier