Op de Maagdeneilanden spraken ze ooit West-Vlaams

Redactie KW

Het West-Vlaams is een wereldtaal die ooit tot op de Maagdeneilanden werd gesproken.

West-Vlaams is een wereldtaal, dat wisten we al langer. Het Radio 1-programma Nieuwe Feiten bracht woensdagmiddag het opzienbarende nieuws dat ons dialect in de tweede helft van de 17de eeuw tot een flink stuk in de 18de eeuw werd gesproken op de huidige Maagdeneilanden.

Taal heette officieel Negerhollands

De Afrikaanse slaven op het toenmalige Deense Maagdeneiland Sint Jan, Sint-Thomas en Sint-Kruis (de Amerikaanse Maagdeneilanden) spraken een mengtaal die doorspekt was met woorden en uitdrukkingen uit de driehoek Brugge – Oostende – Vlissingen. Die creoolse taal heette officiëel Negerhollands, maar volgens onderzoeker Robbert van Sluijs ware Afrikaans-Vlaams respectvoller en ook toepasselijker.

Gebruikt in officiële documenten

In deze kolonie woonden heel veel Vlamingen en Nederlanders. In de eerste zeventig jaar van deze kolonie was het Nederlands er zelfs zó belangrijk dat men het gebruikte in officiële documenten in plaats van in het Deens. De Nederlanders en Vlamingen lieten katoen, voedsel en suiker verbouwen door Afrikaanse slaven. En deze laatsten hebben in de kolonie een taal gecreëerd die veel woorden gebruikt van specifiek West- en Zeeuws-Vlaamse afkomst. Benieuwd of er vandaag een tweede Sergio Herman rondloopt op de Maagdeneilanden.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier