Op bezoek bij bronsgieter Luc Ledene

Redactie KW

Kunstenaar Luc Ledene uit Eggewaartskapelle heeft samen met zijn zoon Brecht een eigen bronsgieterij. Onlangs nog goten ze enkele beelden in was. Een tijdrovende en riskante klus want het kan goed fout gaan en dan ben je niet alleen je beeld kwijt maar ook een pak geld. Toch houdt beeldhouwer Luc Ledene er van om alle zijn beelden zelf te gieten.

Het is nu ongeveer drie jaar dat Luc Ledene en zijn zoon Brecht hun bronzen beelden zelf gieten. Vroeger bracht Ledene zijn beeld naar een bronsgieterij maar onder impuls van zijn zoon doen ze dat nu zelf. Deze verloren wasmethode vergt veel tijd en de kans dat er iets misloopt is groot. Toch verkiest de beeldhouwer uit Eggewaartsakepelle om de klus zelf te klaren, het geeft hem een grote voldoening.

Luc Ledene heeft verschillende beelden staan in de Westhoek, maar zijn werk is gegeerd in heel Europa. Onlangs nog werd er een beeld van hem geplaatst in Riga. Vroeger werkte hij vooral figuratief, maar gaandeweg werden zijn beelden steeds abstracter.

De beeldhouwer gaat zijn marmer kopen in Italië, Bourgondië of Ierland en staat er op om zijn beelden zelf te plaatsen. Hij werkt elke dag en kan zich een leven zonder niet inbeelden.

In juli en augustus zet Luc Ledene zijn beeldentuin en galerij elke zaterdag en zondag open voor het publiek.

(ND)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier