Op Allerheiligen herdenken wij overleden familieleden en vrienden

Redactie KW

1 november, Allerheiligen. Vandaag herdenken we overleden familieleden. Een diepgewortelde traditie is het kerkhofbezoek en de bloemen. En dat gaar er in onze provincie niet op achteruit, voorlopig toch. In West-Vlaanderen kiest ongeveer de helft voor crematie. En dat betekent wel dat aloude gebruiken stilaan mee veranderen.

Dat de aloude tradities onder druk staan was vanmorgen niet te merken in Menen. De traditie wil dat op Allerheiligen de overleden familieleden herdacht worden. En dat is ook een hoogdag voor bloemisten. Maar de gebruiken volgen wel de nieuwe ontwikkelingen in de begrafeniscultuur.

“De graven worden kleiner. Ze hebben niet zoveel ruimte meer om iets te zetten. Ze zoeken dus wel kleinere stukken. De mensen doen hun plicht. Ze komen af. En wat we nu zeggen is dat de mensen beter hun budget zouden spreiden over het hele jaar”, zegt bloemenverkoper Luc Despriet.

Ook in een plattelandsgemeente als Loker in Heuvelland wordt Allerheiligen in ere gehouden. Maar veel volk komt er niet en jongeren zie hier nauwelijks.

(S.S.)

Meer vanavond op het nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier