Oostkampse advocaat naar cassatie tegen Léonard

Redactie KW

De klacht wegens laster en eerroof en inbreuken op de antidiscriminatiewet die advocaat Jean-Marie De Meester uit Oostkamp had ingediend tegen aartsbisschop André Léonard is onontvankelijk. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen dinsdag beslist. De advocaat gaat in cassatie tegen deze beslissing.

Jean-Marie De Meester had de klacht in november 2010 ingediend na een aantal uitspraken van de aartsbisschop. “Hij vergeleek homofilie met een psychische aandoening, vond het homohuwelijk niet gelijkwaardig aan een huwelijk tussen hetero’s en noemde aids een soort van immanente rechtvaardigheid. Dergelijk homofobe uitspraken kunnen wat mij betreft niet en vandaar mijn klacht met burgerlijke partijstelling.”

Volgens het parket-generaal is de klacht onontvankelijk omdat De Meester geen persoonlijk belang kan aantonen. “De kamer van inbeschuldigingstelling is het parket-generaal gevolgd en vindt dat het niet bewezen is dat ik als homo geschaad ben door de uitspraken van Léonard”, aldus De Meester. Hij tekende daarop prompt cassatie aan.

“Ik heb het er moeilijk mee dat er op een aantal van mijn argumenten niet geantwoord werd en dat de kamer van inbeschuldigingstelling zich al heeft uitgesproken over mijn ‘schade’, terwijl het normaal gezien de bodemrechter is die daarover moet oordelen. Als het Hof van Cassatie mij geen gelijk geeft, stap ik naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier