Oostkampenaar Christophe Vandaele beklimt Mount Everest samen met Amerikaanse televisieploeg

Redactie KW

Christophe Vandaele onderneemt binnenkort een poging om ‘s werelds hoogste berg Mount Everest te bedwingen. Christophes roots liggen in Oostkamp, maar in 1995 trok hij naar New York, waar hij een sportwinkel uitbaat. “We wachten in spanning zijn terugkeer af”, vertelt vader Franky Vandaele.

“Behalve Christophe zijn er ook een Nederlander, enkele Canadezen en vooral Amerikanen mee. Twaalf klimmers in totaal. Momenteel zijn ze aan de voet van de Mount Everest bezig met wennen aan de grote hoogte en het barre klimaat. Het is er zo koud dat hij voor de gelegenheid zijn baard heeft laten staan !” lacht Franky Vandaele.

Christophe trok in 1995 naar de Verenigde Staten. Hij woont met zijn Amerikaanse vriendin Ronna Chamers in New York, waar hij een winkel in triatlonartikelen runt.

Para

“Voor hij naar Amerika vertrok, was Christophe paracommando. Toen hij mij vertelde dat hij bij het leger ging, had ik eerlijk gezegd niet gedacht dat hij dat met zijn temperament ging volhouden. Maar hij hield vol en slaagde in zijn opzet ! Ook nu geloof ik in zijn doorzettingsvermogen. Als hij een doel voor ogen heeft, gaat mijn zoon ervoor. Hij heeft een enorm recuperatievermogen. Vorig jaar nam hij deel aan een triatlon in het snikhete Arizona. Terwijl de overige deelnemers na de wedstrijd compleet uitgeput neerzegen, bleef hij zonder problemen overeind”, aldus de trotse vader.

Voorbereiding

Een berg van 8.848 meter beklimmen bij extreme vriestemperaturen doe je niet zomaar. “Hij is zich al lang aan het voorbereiden”, weet Franky. “Hij ondernam een vierdaagse training in de buurt van de meer dan 6.000 meter hoge Mount Washington in New Hampshire. Hij beklom er meerder steile pieken en kon er zijn rode summit suit uittesten. Op het dak van zijn woning in New York ging hij aan de slag met ladders om de overtocht van diepe gletsjerkloven met speciale bottines in te oefenen. Op de Mount Everest is er een filmploeg van Discovery Channel mee. In oktober of november zal de expeditie op televisie worden uitgezonden.” (AFr)

Wie de Vlaams-Amerikaanse expeditie wil volgen, kan terecht op www.christophevandaele.com

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 17 april 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier