“Oosteroeverproject Oostende zeker niet verlieslatend voor AGSO”

Redactie KW

Het AGSO zal geen verlies doen aan het bouwproject op de Oosteroever. Dat verzekerden burgemeester Jean Vandecasteele en eerste schepen Bart Tommelein vrijdagavond nog eens op de gemeenteraad.

De gemeenteraad werd vrijdagavond voor het eerst live uitgezonden. Dat werd een succes met zeker meer dan 800 views. Op de agenda vielen vooral twee interpellaties op over het bouwproject-Oosteroever, waarvan Jean-Marie Dedecker beweerde dat het voor het AG Stadsvernieuwing Oostende (AGSO) verlieslatend zal zijn omdat de aankoop van het grootste deel van de grond, die het AGSO moet betalen aan het Vlaams Gewest, al hoger ligt dan wat bouwpromotor CFE-Versluys betaalt om het project te mogen realiseren. Zowel Björn Anseeuw (N-VA), Wouter De Vriendt (Groen) als Christian Verougstraete (Vlaams Belang) vroegen meer uitleg.

Zowel burgemeester Jean Vandecasteele als schepen Bart Tommelein verzekerden dat het project niet verlieslatend zal zijn voor AGSO. “Het gaat om twee afzonderlijke projecten, waarvan samen door de bouwpromotor meer dan het dubbel betaald wordt dan het genoemde bedrag”, aldus Tommelein. Wouter De Vriendt wist dat het AGSO ook centen binnen krijgt per verkocht appartement. “De vraag is hoeveel appartementen er verkocht moeten zijn voor het AGSO winst maakt”, aldus De Vriendt. “Het is moeilijk daar prognoses over te maken, maar mogelijk is het toch wel een kwetsbare constructie.

Björn Anseeuw (N-VA) bleef erbij dat “alles in één en dezelfde richting wijst, dat de stad en het AGSO wel meer zullen betalen voor de gronden dan ze ervoor zullen krijgen.” Volgens hem is één van beide projecten zeker niet winstgevend. Hij zag ook een probleem omdat de 28,5 miljoen euro voor de gronden binnenkort betaald zal moeten worden door het Vlaams Gewest, terwijl de inkomsten maar mondjesmaat zullen binnenkomen.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier