Oosteroeverduinen Oostende voorgesteld

Redactie KW

In Oostende is het project Oosteroeverduinen voorgesteld. Meer dan twee jaar lang is er overlegd en gestudeerd om een masterplan klaar te stomen dat het hele natuur- en duinengebied recreatief ontsluit. De bedoeling is om toeristen, recreanten én Oostendenaars te laten genieten van duinen aan de overkant van de Oostendse havengeul. Er komen ook oorlogsmonumenten en kunstwerken.

De Oosteroever en de Halve Maan liggen op een boogscheut van de Visserskaai. Vanaf zaterdag vaart een overzetboot van het stadscentrum naar de overkant van de haven. Het hele gebied daar met de duinen en de bunkers maken voortaan deel uit van een masterplan Oosteroeverduinen.

Natuurherstel

De duinen krijgen een natuurherstelproject. Het bunkercomplex met meer dan 50 restanten uit Wereldoorlog I en II worden deels toeristisch ontsloten. Het wat verwaarloosde oorlogsmonument HMS Vindictive krijgt er een nieuwe toplocatie aan de voet van de Oosterstrekdam. Er komen ook panoramaplaatsen en kijkhutten voor vogelliefhebbers. Het zijn allemaal concrete projecten die handenvol geld kosten.

Vooral Vlaams Minister van Erfgoed Geert Bourgeois en Minister van Openbare werken Hilde Crevits moeten nu nog zorgen voor de laatste handtekeningen. Dan kan Oosteroeverduinen opstarten. De studie telt 400 pagina’s, maar is nu samengevat in een klein boekje voor het grote publiek. Vanaf zaterdag, op de havendagen van Oostende, wordt het toekomstplan van de Oosteroeverduinen verspreid.

(SK/JV)

Oosteroeverduinen Oostende voorgesteld

Bekijk hier de reportage

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier