Oostendse politie ontkent hardhandige aanpak illegale vluchtelingen

Redactie KW

De ordediensten om en rond de haven van Oostende worden geviseerd omdat hun optreden tegen transitillegalen te repressief zou zijn. Sommige mensen zonder papieren hebben hondenbeten en één liep ook een schotwonde op. De politie van Oostende ontkent dat ze die mensen gewelddadig aanpakt en betreurt de aantijgingen. De klachten heeft ze ernstig hebben onderzocht.

In Oostende zijn er foto’s van mensen zonder papieren met hondenbeten. Deze incidenten zouden plaatsvinden tijdens de strijd die zij elke nacht voeren om aan boord te komen van een ferry die hen naar Engeland brengt.

De politie van Oostende heeft de klachten ernstig onderzocht. Ze geven toe dat de strijd tegen de mensenhandel en illegalentrafiek hard is. “Het slorpt veel energie op van het korps, maar extreem geweld is er niet,” zegt korpschef Philip Caestecker.

De Oostendse politie is tot op vandaag al 1199 keer tussengekomen voor mensen zonder papieren. Aan dit tempo zullen tegen eind december 1620 illegale vluchtellingen opgepakt zijn. Nooit eerder heeft Oostende zoveel keer bij de dienst vreemdelingenzaken aangeklopt.

Sinds de klachten over het gewelddadig optreden van de politie, zijn er geen nieuwe gevallen meer binnengelopen. Om en rond het station van Oostende is de lokale politie niet de enige die met illegale vluchtelingen te maken heeft. Er is ook de spoorwegpolitie en de bewakingsdienst van de spoorwegen zelf. Dat ook truckers zich verdedigen tegen mensen zonder papieren valt niet uit te sluiten.

(sk/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier