Oostendse Oosteroever wil Vismijn laten beschermen, burgemeester is tegen

Redactie KW

De Oostendse Oosteroever wil graag de Vismijngebouwen laten beschermen en heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij Onroerend Erfgoed. Burgemeester Jean Vandecasteele vindt het geen goed idee.

De Stad Oostende en de Visveiling zijn van plan om de oude vismijn af te breken en er een nieuwbouw te plaatsen die voldoet aan de hedendaagse vereisten. Daarvoor is zelfs al een slopingsvergunning afgeleverd voor de gebouwen aan de Haringstraat.

De actiegroep vzw Oostendse Oosteroever is echter niet gewonnen voor deze plannen. Ze betwijfelt of er ook effectief een nieuwe vismijn zal komen en vreest bovendien dat het ‘ruwe karakter van de zee’ niet meer weerspiegeld zal worden in het nieuwe gebouw. Ze hoopt dat er elders, bijvoorbeeld in de achterhaven, een nieuwe vismijn kan worden gebouwd, zodat dit oude gebouw kan blijven bestaan en een nieuwe bestemming kan krijgen, bijvoorbeeld als expositieruimte.

“Desnoods naar de rechter”

Burgemeester Jean Vandecasteele betreurt deze démarche, die de voortgang van de plannen in het slop kan doen raken. “Kunnen we het contract met de Vlaamse Visveiling niet hard maken doordat het gebouw beschermd wordt, dan stappen wij naar de rechter”, aldus de burgemeester. “Wie dan klaagt dat er geen nieuwe vismijn komt, moet zich maar wenden tot de vzw Oostendse Oosteroever, want zijn dragen hier de verantwoordelijkheid voor.”

(FJA)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier