Oostendse ondernemers vragen snelle doorbraak in luchthavendossier

Redactie KW

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Ondernemend Oostende heeft voorzitter Raf Jacxsens van Voka regio Oostende maandagavond gepleit voor een spoedige doorbraak in het uitbatingsdossier voor de luchthaven Oostende-Brugge. “Al in 2005 startte het Vlaamse gewest met zijn regionale luchthavenplan. Maar op vandaag is er nog weinig vooruitgang. Dit dossier moet meer sociaal-economisch worden aangepakt in plaats van politiek”, pleitte Jacxsens.

De Voka-voorzitter wees erop dat sinds 2005 de luchthaven Luik-Bierset zijn vrachttrafiek zag stijgen van 326.000 naar 639.000 ton en dat de passagierstrafiek in Charleroi van 1,9 naar 5,2 miljoen passagiers toenam. “We leven in een wereld waar in twintig maanden in Hangzhou een nieuwe hogesnelheidsspoorlijn van 200 kilometer wordt aangelegd. Dan is vijf jaar wachten op een beslissing van de overheid onaanvaardbaar. Ik hoor trouwens in de wandelgangen geruchten dat er geen beslissing zal volgen voor 2015.”

Goeie punten voor zeehaven

Het beleid rond de Oostendse zeehaven krijgt van de lokale ondernemers wel goede punten. De haven schakelt momenteel over van een vracht- en ferryhaven naar een ‘Energy Port’. Oostende wil de servicehaven worden voor alle activiteiten rond duurzame energieprojecten op zee. In dat kader pleitte de Voka-voorzitter dat hoogspanningsnetbeheerder Elia snel een nieuwe kabel zou kunnen trekken tussen de kust en het binnenland zodat nieuwe projecten in eigen wateren weer mogelijk worden.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier