“Oostendse bedrijven moeten meer samenwerken”

Redactie KW

Professor Georges Allaert, hoofd van de vakgroep Ruimtelijke Planning van de Universiteit Gent, zegt dat nog te weinig grote en kleine bedrijven in de regio Oostende samenwerken. Hij pleit verder voor een samenwerking tussen de havens van Oostende en Zeebrugge en voor een betere uitbouw van Greenbridge, het incubatiecentrum van de Universiteit Gent op Plassendale.

Allaert maakt elk jaar een studie over de bedrijfseconomische slagkracht van Oostende aan de hand van de Top 5.000 bedrijven (cijfers eind 2007). “Eenentwintig bedrijven uit Oostende komen voor in die rangschikking. Dat is een stijging met drie, maar nog steeds maar de helft van andere steden zoals Kortrijk en Roeselare. Het is wel bijzonder positief dat de tewerkstelling in de belangrijkste bedrijven in Oostende toeneemt. Op zeven jaar tijd is het aantal gestegen met 1.126 jobs. Qua omzet is de groei van de bedrijven nog nooit zo sterk geweest. Veertien van de achttien topondernemingen stijgen sterk qua omzet”, aldus Allaert.

Over de havenverbonden bedrijven is hij minder positief : “De haveneconomie is een belangrijke poot van de slagkracht van Oostende. Maar bij de belangrijkste bedrijven dalen omzet en toegevoegde waarde.” De professor blijft wel geloven in de toekomst van de haven. “Op lange termijn ligt de toekomst in de voorhaven. Er is nu een stagnatie van de groei op 8,5 miljoen ton, maar de bouw van een nieuwe strekdam zal daaraan ten dele verhelpen. Ik pleit voor een alliantie met Zeebrugge. Inzake kleine ro-ro vracht, visserij en hinterlandinfrastructuur kan die samenwerking een meerwaarde betekenen. Het kan ook een dynamiek geven aan de luchthaven want de 80.000 ton vracht die daar nu verscheept wordt is te weinig.”

Allaert pleitte woensdag in Oostende ook voor een betere uitbouw van Greenbridge, het incubatiecentrum op Plassendale dat drie jaar geleden werd opgestart in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent, maar waar nog steeds geen reseachafdeling of spin-offbedrijf is gevestigd. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier