Oostendenaar en kenner Tibetaans boeddhisme Hubert Decleer gehuldigd in Canada

Redactie KW

Boeken kunnen levens veranderen. Dat bewijst Hubert Decleer, die ooit het boek ‘Geheim Tibet’ in de bibliotheek van Oostende ontleende en zo in de ban raakte van dit land in de Himalaya. Nu staat de Oostendenaar, die al bijna 30 jaar aan de voet van de Swayambuheuvel in Nepal woont, bekend als een autoriteit op het vlak van Tibetaans boeddhisme. Hij werd daarvoor zelfs gehuldigd in Canada.

Het begon allemaal met het boek Geheim Tibet van Tosco Mairini, een zeer leesbaar relaas van een Tibetexpeditie van de Italiaanse geleerde Guiseppe Tucci door de fotograaf aan boord.„In het boek stond een foto van een yogi in een hut hoog in de bergen, met als ondertitel Hoog in de bergen is er een vreemde marktplaats, waar men de nooit ophoudende gejaagdheid van de wereld kan inruilen tegen de hoogste gelukzaligheid. Ik denk dat dit de eerste aansporing was. Als zo’n marktplaats inderdaad bestond, dan was het misschien de moeite die op te sporen”, vertelt Hubert Decleer, die zich beetje bij beetje in het boeddhisme begon te verdiepen.

Leraar Frans in Kathmandu

Begin jaren 80 kreeg Hubert de kans om zich definitief in Nepal te vestigen. „Zes jaar lang was ik leraar Frans bij het Centre Culturel Français in Kathmandu, een van de weinige mogelijkheden om een wettig verblijfsvisum te verkrijgen. Toen waren zowat alle creatieve mogelijkheden in de Franse taalles uitgeprobeerd en keek ik uit naar iets anders, tot ik de vraag kreeg van de School for International Training in Vermont om een Tibetaanse en Himalayaanse Studies-programma te creëren. Het programma ging van start met 13 studenten, maar het aantal deelnemers voor die vier maanden durende semesters in Nepal, Noord-India, Tibet (China) en Bhoetan bleef maar stijgen, tot een maximum van 27 per groep. De studenten bestudeerden vier maanden lang de Tibetaanse taal en cultuur in Nepal en Noord-India, logeerden een maand lang bij Tibetaanse families en namen ook deel aan een drie weken durende veldexcursie in Tibet, Bhutan… Vorig semester nam trouwens de duizendste student aan het programma deel.”

Dalai Lama

Hubert organiseerde voordrachten over alle mogelijke aspecten van de Tibetaanse cultuur en geschiedenis. „En daarbij kwamen ook woordvoerders uit het verzet aan bod”, bevestigt hij. Later kreeg hij de mogelijkheid om met zijn studenten in Tibet zelf te reizen. „Ik moet eerlijk bekennen dat ik worstelde met een gewetensvraag: zo’n groepsrondreis van 3 tot 4 weken naar moeilijk bereikbare plaatsen in Tibet, waarbij we dienst moesten doen op chauffeurs, een sherpa-karavaanleider, kooklui, vertalers en assistenten, kostte al vlug 50.000 dollar. Wou ik op die manier de Chinese overheid steunen?” Hubert vroeg het tijdens een audiëntie aan de Dalai Lama zelf. „Zijn antwoord luidde: ‘50.000 dollar, wat betekent dat in de oceaan van de Chinese economie. Een druppel water. Maar als uw studenten terugkeren en in hun eigen land vertellen wat ze met hun eigen ogen hebben kunnen zien, zonder enige noodzaak tot voorafgaande brainwash, dat is onbetaalbaar’. Hij raadde me ook aan om zoveel mogelijk contact te maken met de Chinese bevolking. Dat heb ik dan ook daadwerkelijk geprobeerd.”

Gehuldigd in Vancouver

Vorige maand werd Hubert Decleer gehuldigd in de Universiteit van British Columbia in het Canadese Vancouver. „Een aantal van mijn oud-studenten en collega’s uit hetzelfde vakgebied hebben me inderdaad in de bloemetjes gezet. Volgens mijn oud-studenten heb ik een blijvende en diepe impact op de studies over Tibet… Dat is natuurlijk schromelijk overdreven”, lacht Hubert, die een paar dagen na zijn huldiging ook 70 kaarsjes mocht uitblazen.”

(SR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 17 september 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier