Oostende wil waterbuffer aanleggen tussen Schorredijk, Torhoutse Steenweg en Steense Dijk

Redactie KW

Als het van het huidige stadsbestuur van Oostende afhangt, zal het landschap tussen de Schorredijk, de Torhoutse Steenweg en de Steense Dijk er over enkele jaren heel anders uitzien. Daar wil de stad een grote waterbuffer aanleggen met bevaarbare kanaaltjes en waterplassen. Oostende voorziet er ook plaats voor nieuwe volkstuintjes. Het plan maakt deel uit van het groene lint , dat alle parken en groene oases in de stad met elkaar moet verbinden.

De stad Oostende deed inspiratie op bij de Hertillonages in Amiens, in het noorden van Frankrijk. Het moerasgebied werd heraangelegd als een park met bevaarbare waterloopjes en vormt een ecologische en toeristische attractie. Inspiratie dus voor de Oostendse zone die ingesloten is tussen de Schorredijk, De Torhoutse Steenweg en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort.

Kiezer

De zone is zowat 37 hectare, maar een uitbreiding is mogelijk tot een gebied dat nog eens twee keer zo groot is. Er worden waterplassen, kanaaltjes en extra volkstuintjes voorzien. Maar belangrijker dan het recreatieve karakter is dat er voldoende water gestockeerd kan worden en dat het gebied dus ook dienst kan doen als waterbuffer. Over het plan wordt nu eerst een studie gemaakt, de werken zouden volgend jaar al kunnen starten. Maar dat zal natuurlijk ook wel van de kiezer afhangen.

Oostende wil waterbuffer aanleggen tussen Schorredijk, Torhoutse Steenweg en Steense Dijk

Bekijk hier de reportage

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier