Oostende wil meeuwenprobleem drastisch aanpakken, desnoods met verdelging

Redactie KW

Oostende de meeuwenoverlast in fases aanpakken, samen met de andere kustgemeenten. Op korte termijn wil de stad bestaande maatregelen uitbreiden en premies geven aan wie bijvoorbeeld een net spant over zijn dak. Ook voederbakken en broedplaatsen in zee moeten het probleem oplossen. Als dat allemaal niet helpt dan wil Oostende de toestemming van Europa om de beschermde meeuwen te verdelgen.

Meeuwen horen bij de kust. Maar de laatste jaren zorgen de dieren voor heel wat overlast. Tijdens het broedseizoen krijsen ze je wakker vanaf half vijf ‘s morgens, ze pikken vuilniszakken open en maken er een zootje van en aan de Visserskaai vallen ze de toeristen lastig. Hoogtijd om het probleem doordacht en samen met de andere kustgemeenten aan te pakken, vindt de burgemeester van Oostende. Jean Vandecasteele: “Er moeten tellingen komen zodat men zicht heeft op het aantal meeuwen aan de kust. Op korte termijn wil de stad de bestaande maatregelen, zoals eieren schudden en doorprikken, handhaven. Men zal ook meer ondergrondse containers plaatsen voor huishoudafval. En er komen premies voor wie aanpassingen doet aan zijn dak.”

Verdelgen

Op langere termijn wil Oostende samen met de andere kustgemeenten voederbakken in zee installeren zodat de meeuwen niet naar de stad komen om voedsel te zoeken en broedplaatsen aanleggen op een eiland in zee. Als dat allemaal niet helpt dan wil men een afwijking vragen op de Europese regelgeving, waardoor het mogelijk wordt om meeuwen in de kustgemeenten kust te verdelgen. Alle maatregelen worden straks besproken met de Dienst Duurzaam Kustbeheer. Oostende wil ook zo snel mogelijk overleg met de gouverneur en de kustburgemeesters.

(ND/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur. Meer ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier