Oostende profiteert van blokkade Noord-Franse havens

Redactie KW

De haven van Oostende profiteert van de blokkade van de Noord-Franse havens Boulogne-sur-Mer, Calais en Duinkerken door boze zeevissers. Rederij Transeuropa Ferries heeft al haar schepen bemand en vaart op volle kracht tussen Oostende en Ramsgate. In Zeebrugge leidt de blokkade niet tot een stormloop. P&O Ferries evalueert uur na uur of het schepen naar Zeebrugge zal afleiden.

“De eerste week na Pasen is het doorgaans kalm op de kanaalroute tussen Oostende en Ramsgate”, zegt commercieel manager Jan Allaert van het Oostendse havenbedrijf. “De schepen van Transeuropa Ferries die normaal aan de kade liggen, zijn door de blokkade in de vaart gebracht. De rederij zet nu vijf schepen in en die werken volgens het principe First-in/First-out. Momenteel kunnen we de aanschuivende vrachtwagens nog op de terminals stallen. Als de blokkade langer dan een dag zal duren, zullen we opnieuw extra buffer moeten voorzien.”

Bij P&O Ferries in Zeebrugge hebben ze nog geen extra schepen ontvangen door de blokkade. “Niet elk schip kan aan elke steiger aanleggen”, verduidelijkt woordvoerster Roos Van Hoorickx. “Zolang de haven in Calais dicht blijft, evalueren we uur na uur maar momenteel is nog niet beslist om schepen naar Zeebrugge om te leiden.”

Bij Cobelfret dat vooral niet-begeleide vracht verscheept van Zeebrugge en Oostende naar Engeland is het door de blokkade nog niet drukker geworden. Er zijn wel wat meer aanvragen maar de extra drukte blijft binnen de perken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier