Oostende moet 1 miljoen euro betalen in zaak rond Koninklijke Villa

Redactie KW

Het Hof van Cassatie bevestigt de veroordeling van de stad Oostende in een rechtszaak over de voormalige horeca-zaak in de Koninklijke Villa. De rechtszaken sleepten elf jaar aan. Gemeenteraadslid Jean-Marie Dedecker haalt fors uit : „Een staaltje van wanbeleid door het stadsbestuur.”

De rechtszaak draaide over de exploitatie van de Koninklijke Villa door de bvba Vignocom. In de villa was sinds jaren hotel Oostendse Compagnie en restaurant Au Vigneron gevestigd, geëxploiteerd door de familie Daue. Oostende had in de jaren ’70 een handelshuur toegekend, niettegenstaande ze van de Koninklijke Schenking (eigenaar van het gebouw) zelf maar een concessieovereenkomst had gekregen. Oostende gaf dus veel meer dan ze eigenlijk had. De problemen begonnen eind jaren ’90 toen de familie een verlenging van de handelshuur vroeg. Oostende was het daar niet mee eens en het kwam tot een rechtszaak. De rechter stelde dat de overeenkomst met de bvba een concessiecontract was en dat er geen huurverlenging kon komen. Daarop werd de familie door de stad uit de villa gezet. Het kwam in 2004 tot een openbare verkoop. Er werd intussen verder geprocedeerd.

994.255 euro schadevergoeding

Oostende werd enkele jaren geleden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 674.000 euro aan de BVBA Vignocom, maar ging in cassatie, de laatste mogelijkheid om nog onderuit te komen. Maar het hoogste rechtscollege heeft geen oren naar de eisen van Oostende en veroordeelde hen nu tot 994.255 euro schadevergoeding.

(Foto EF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier