Oostende had positief begrotingsresultaat, oppositie heeft kritiek

Redactie KW

In Oostende pakt het stadsbestuur uit met goed nieuws over een positief begrotingsresultaat van 3,6 miljoen euro.

Volgens de stad is de bonus ondermeer het resultaat van besparingen op personeel. Ook de inkomsten door tal van Oostendse bouwprojecten nemen toe. De oppositie begrijpt niet waarom de stad victorie kraait en wijst op enkele zeer negatieve evoluties in de financiën van de stad.

Het aantal fulltime-equivalenten dat werkt aan de stad Oostende is op 1 jaar tijd met 23 gedaald. Er zijn nu nog 885 voltijdscontracten aan de stad. Het begrotingsjaar 2012 is nu wel positief afgesloten. Er zijn financiële meevallers in Oostende: de stijging van de baten uit het gemeentefonds met 1,3 miljoen euro en de opbrengsten van de onroerende voorheffing. Een gevolg van de vele nieuwbouwprojecten in de badstad. Tegenvaller is wel de minderopbrengst voor Oostende uit de personenbelasting.

Oppositie heeft kritiek

De 3 oppositiepartijen in Oostende reageren ontzet op de bekendmaking van het positieve resultaat. Zo wijst Groen op de schulden van het autonoom bedrijf AGSO. Volgens hen meer dan 50 miljoen. Wouter De Vriendt vindt dat de stad de bewoners een rad voor de ogen draait. Björn Anseeuw van N-Va treedt hem bij en zegt dat de minderopbrengst van de personenbelasting met 2,7 miljoen euro onrustwekkend is.

Net als N-Va verwijst ook Vlaams Belang naar de grote werkloosheidsgraad van Oostende. Een minder actieve bevolking genereert minder inkomsten. De stad moet dringend meer doen om het economisch weefse duurzaam te verbeteren, alsnog Bjorn Anseeuw die de goednieuwshow van de stad volledig misplaatst vindt.

(SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier