Oostende haalt 70.000 inwoners : 2 extra gemeenteraadsleden

Redactie KW

Door een verhoging van het aantal inwoners krijgt Oostende er twee extra gemeenteraadsleden bij vanaf 2013.

De bevolking van Oostende bereikte begin jaren ’70 een hoogtepunt van 71.000 inwoners, vlak na de gemeentefusie. Sindsdien daalde het aantal inwoners. Nieuwe woonwijken en de bouw van appartementen deden het potentieel wel stijgen, maar dat was niet meteen merkbaar in de cijfers. In 2010 en 2011 nam de bevolking feller toe. Vorige week waren er 69.981 Oostendenaars. Het stadsbestuur huldigt volgende week zelfs de 70.000ste Oostendenaar.

De bevolkingstoename op minder dan één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft ook een gevolg voor het aantal zitjes in de gemeenteraad. Daar stijgt het aantal van 39 naar 41. Maarten Pylyser (dienst bevolking): “De Vlaamse overheid vraagt pas op 1 januari onze bevolkingscijfers op. Daarna wordt dat aantal officieel vastgesteld en wordt toegekend hoeveel gemeenteraadsleden er zullen zijn.”

Niettegenstaande de officiële vaststelling nog moet gebeuren, wijst alles er op dat Oostende haar 70.000ste inwoner niet zal loslaten. Uiteraard bepalen de verkiezingen van 14 oktober 2012 het aantal gemeenteraadsleden, maar de berekening gebeurt zo dat de laatste zetels bij de grootste partij vallen.

(EFOO)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier