Oostende en Zeebrugge richten samen ‘Cruise Conferentie’ in

Redactie KW

De havenbesturen van Zeebrugge en Oostende organiseren op 13 en 14 september samen een “Cruise Conferentie”. Ze brengen de beslissers bij de rederijen en de toeleveranciers van schepen samen met het oog op een maximum aantal cruises de volgende jaren. Bij hun promotionele boodschap verkopen ze onder meer de nabijheid van historisch steden als Brugge, Gent en Brussel, maar ook de begraafplaatsen en oorlogsites in de Westhoek.

De twee haven zullen dit jaar bijna tachtig schepen ontvangen. De
volgende jaren hopen ze op meer.

Het is historisch dat Zeebrugge en Oostende samenwerken. “We gaan samen de mensen uitnodigen die voor de cruiserederijen bepalen waar de schepen aanleggen”, zegt gedelegeerd bestuurder Paul Gerard van de Oostendse haven. “Zeebrugge en Oostende hebben immers hetzelfde hinterland, maar afzonderlijke troeven. Zeebrugge kan de grootste cruiseschepen ter wereld ontvangen terwijl Oostende de schepen kan ontvangen middenin het stadscentrum.”

Zeebrugge zal dit jaar 63 schepen ontvangen die samen ongeveer 180.000 passagiers meebrengen. Dat is een sterke stijging ten opzicht van vorig jaar toen 43 cruiseschepen aanmeerden met 116.000 passagiers. Oostende zal dit jaar 15 schepen ontvangen met ongeveer 4.000 passagiers aan boord. De stad aan zee kijkt uit naar de verbreding van haar haventoegang waardoor schepen tot 200 meter zullen kunnen aanmeren.

“Oostende heeft afzonderlijke troeven”, zegt Gerard. “We hebben de
stad nabij, maar we kunnen de cruiseschepen ook ontvangen voor een langer verblijf. Zeebrugge mag dan weer fier zijn op haar tijongebonden vlotte toegang voor de grootste schepen ter wereld.”

Tijdens de conferentie in september wordt veel aandacht besteed aan de excursiemogelijkheden vanuit beide havens. Daarnaast wordt de veiligheid beklemtoond. De federale scheepvaartpolitie zal demonstreren hoe een schip wordt ontzet bij een eventuele kaping. Een degelijke veiligheid is vooral van belang om Amerikaanse rederijen te overtuigen om de Belgische havens aan te lopen.

“De meeste rederijen starten nu de opmaak van hun programma’s voor 2013 en 2014”, aldus Gerard. “Daar moeten we op inpikken met onder meer de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast spelen we ook in op de Olympische Spelen in Londen in 2012.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier