Oostende daagt Gemeentelijke Holding niet voor de rechter

Redactie KW

De stad Oostende daagt de Gemeentelijke Holding niet voor de rechter. Dat besliste de gemeenteraad vrijdagavond onder het voorzitterschap van schepen Yves Miroir.

Burgemeester Jean Vandecasteele, zelf bestuurder bij de Holding en door de afwezigheid van gemeenteraadsvoorzitter Tommelein voorzitter van de gemeenteraad, verliet de zitting voor het agendapunt ingediend door Jean-Marie Dedecker over het al of niet opstarten van een gerechtelijke procedure tegen de Holding. De raad besliste meerderheid tegen minderheid om dat niet te doen.

Eerder had de burgemeester wel geantwoord op interpellaties van Dedecker en Wouter De Vriendt (Groen!) over de neergang van de Gemeentelijke Holding. Op de vorige gemeenteraad verliet de burgemeester de zitting omdat hij geen enkele uitspraak wou doen over het lopende dossier. Nu beslist is tot een vereffening, gaf Vandecasteele wel een toelichting.

‘De 3,7 miljoen euro die we in 2009 investeerden in de kapitaalsverhoging van Dexia zijn we kwijt, maar sinds de beursgang in 1997 bracht de Gemeentelijke Holding ons ook 61,9 miljoen euro op’, stelde de burgervader. ‘De schuldencrisis kon door niemand voorzien worden. Achteraf de toekomst voorspellen is makkelijk.’

Wouter De Vriendt wou van de burgemeester weten welke houding hij had aangenomen in de raad van bestuur bij enkele moeilijke beslissingen, maar Vandecasteele weigerde daar uitspraken over te doen. De Vriendt probeerde het nog door de zaak in besloten zitting te laten behandelen. Vandecasteele wou in openbare zitting verdergaan, maar na een schorsing van de zitting besloot de meerderheid om dat deel van de agenda toch in besloten vergadering af te handelen.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier