Oostende blij met oproep Brits premier afschrikken illegalen

Redactie KW

De Britse premier roept de Engelsen op om illegalen aan te geven. Wie vermoedt dat iemand illegaal in Groot-Brittannië verblijft, zal dat kunnen melden via een website of via de telefoon. Inwoners oproepen om te klikken is niet meteen een maatregel die de Oostendse burgemeester toejuicht. Maar hij hoopt wel dat het illegalen zal afschrikken om via Oostende naar Engeland te geraken. Ondertussen blijkt dat de verstrengde maatregelen die sinds begin van de maand van kracht zijn, hun vruchten afwerpen.

De Britse premier David Cameron die aankondigt om illegalen strenger aan te pakken, dat moet de oostendse burgemeester als muziek in de oren klinken. “Ik zou zeggen dat dat positief is,” zegt burgemeester Jean Vandecasteele. “Maar moest men, er nog in slagen om registratie op te zetten zoals wij hebben met burgerlijke stand en identiteitskaarten, dan zou dat absoluut wegvallen.”

Ferriemaatschappij juicht toe

Alleen zijn de Britten daar helemaal niet voor te vinden. Dominique Penel van Transeuropa Ferries betwijfelt of de maatregel effect zal hebben op de illegalenstroom in Oostende. “Dat zullen we moeten afwachten, of het het beoogde effect zal hebben” zegt Dominique Penel van Transeuropa Ferries. “Ik zou het zeker toejuichen. Het zou goed zijn voor onze lijn ook. Hoe minder illegalen waarmee we geconfronteerd worden hoe beter.”

Ondertussen blijken de acties om illegalen op te pakken op momenten dat de schepen naar Groot-Brittannië vertrekken, zijn effect niet te missen.

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier