Oost-Europese drugdealers zorgen voor toename heroïnegebruik

Redactie KW

Oost-Europese drugsdealers zorgen in Roeselare voor een toename van het gebruik van de gevaarlijke harddrug heroïne. Dat zegt Kompas, het opvangcentrum voor drugsgebruikers in Zuid-West-Vlaanderen. Ze verkopen goedkope drugs van slechte kwaliteit. Volgens Kompas schrijven sommige artsen in Roeselare bovendien onzorgvuldig methadon voor, een hulpmiddel voor heroïnegebruikers met hetzelfde effect. In Roeselare vielen de jongste maanden 3 drugsdoden.

Van het weekend werd in Roeselare de derde drugsdode dit jaar gevonden. Een overdosis heroïne zou hem fataal geworden zijn. Heroïne is volgens Kompas in de hele streek momenteel meer aanwezig. Roeselare heeft wel zijn specifieke problemen.

“In Roeselare zitten wij met het probleem dat we vanuit het milieu telkens seintjes krijgen van nieuwe dealernetwerken. Het gaat om mensen uit het voormalige Oostblok. Zij dealen vrij goedkope heroïne, maar die erg vervuild is. Ook de methadonverdeling door artsen gebeurt ongecontroleerd en niet correct. In Kortrijk en Ieper gebeurt dat meer gestructureerd”, zegt Jan Theuwen van Vzw Kompas.

Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat cocaïne erg in was, nu is het dus heroïne en dat baart Kompas nog meer zorgen. De drugs werkt marginaliserend, verslaafden blijven in hun zetel liggen. Heroïnegebruik bestrijden is ook niet evident, omdat het zich in de privé-sfeer situeert en niet in dancings.

“Om dat te kunnen detecteren en om razzia’s te doen is dat veel moeilijker. Het vereist meer opzoekwerk en observatie. Die adressen vinden is niet gemakkelijk”, zegt Jan Theuwen van Vzw Kompas.

De directeur van Kompas wijst in elk geval de stad Roeselare niet met de vinger. “Persoonlijk vind ik dat er een vrij actief drugsbeleid is in Roeselare. Het is ook geen gemakkelijke materie als politicus kun je er weinig pluimen mee opsteken. Maar ik heb wel het gevoel dat Roeselare haar best doet”, zegt Jan Theuwen.

Met zo’n 500 mensen die een beroep doen op ambulante drugszorg is Roeselare vergelijkbaar met Ieper. In beide steden is er bovendien een wachtlijst. In Kortrijk zijn er een 350-tal dossiers, maar het drugsprobleem neemt daar sinds kort opnieuw toe. De overheid heeft meer middelen beloofd. Het centrum hoopt die nog voor de zomer te krijgen vooral dan voor Ieper en Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier