Oorlogsreeks start met spionne Martha Cnockaert en smokkelaar Leander Waeghe

Redactie KW

Kleine verhalen uit de Groote oorlog : dat wil WTV-FOCUS u vanavond en de komende dinsdagen brengen in een nieuwe reeks na het nieuws.

De Eerste Wereldoorlog heeft diepe wonden geslagen in West-Vlaanderen, en wij zijn op zoek gegaan naar menselijke verhalen van toen. Zo is er het verhaal van Martha Cnockaert, die in Roeselare gespioneerd heeft voor de Britten.

Ik was een spionne

Martha zou de Britten onder meer gewaarschuwd hebben voor de eerste gasaanvallen in Steenstraete. De Duitsers weten haar te ontmaskeren, en toch overleeft ze de oorlog. Er wordt een boek over haar geschreven en haar belevenissen worden zelfs verfilmd. Claudy Moelaert uit Westrozebeke, verre familie van Martha, doet zijn verhaal.

Ik was een smokkelaar

En we brengen ook het verhaal van Leander Waeghe uit Knokke. Een jongeman van 24 die brieven smokkelde naar het neutrale Nederland. Maar op een keer is hij verraden geweest, en doodgeschoten door Duitse soldaten die hem stonden op te wachten. Schrijver Eddy Lambrecht vertelt over die laatste minuten van Leander Waeghe.

Elke dinsdag, meteen na het nieuws vanaf 18u.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier